Sv. Ivan Bosco (1815.-1888.), svećenik je i franjevački trećoredac. Posvetio se mladima za koje je osnovao oratorij, školu za naučnike, srednju školu te profesionalne tečajeve.

Ivan Bosco rođen je u siromašnoj obitelji nedaleko Torina, stupio je u sjemenište i postao svećenikom.

Prikupljao je mlade u siromašnim obiteljima, po torinskim ulicama, pa čak i zatvoru. Zbog njih je osnovao svećeničku zajednicu koju nazivamo „salezijancima“. Sv. Ivan Bosco je shvatio svoje vrijeme te se u pastoralu služio modernim sredstvima, posebice tiskom i knjigama.

Njegova blagost i ljubav privukla je mnoge besposličare i osobe prepuštene ulici. Uz mnogo muke osnovao je neku vrstu internata a kada su se iz ove zajednice počela javljati i duhovna zvanja, don Bosco osniva Salezijansku družbu koja će se brinuti osobito za siromašnu i zapuštenu djecu i mladež, pomagati, odgajati i spremati za život.

U svojim Uspomenama don Bosco sam priznaje: “Želja da okupljam oko sebe djecu i mladež i da ih vjerski poučavam pojavila se u meni kad sam imao tek 5 godina. To je bila jedina želja koju sam poznavao: da bih se mogao čitav život posvetiti mladeži. Rad s mladeži činio mi se kao jedina zadaća poradi koje sam ja uopće i bio na svijetu.”

Za vrijeme života don Bosca zbrinuto je 130 000 djece u 250 kuća. „Nisam ništa učinio sam“, rekao je napominjući da je „Gospa učinila sve uz Božju pomoć.“ Prije nego što će umrijeti 31. siječnja 1888. Poručio je: „Recite dječacima da ću ih čekati u raju!“

Don Bosco i danas uživa glas idealnog i svetog svećenika i apostola mladeži, a svetim ga je proglasio papa Pio XI. 1934. Salezijanska družba jedna je od najbrojnijih redovničkih zajednica u Crkvi.

KT