Francisco Marto (1908. – 1919.) i Jacinta Marto (1910. – 1920.) su brat i sestra, dvoje od troje djece kojima se 1917. ukazala Blažena Djevica Marija u portugalskoj Fatimi.

Budući da je riječ o djeci koja su mlada umrla od španjolske gripe o njima je teško napisati klasičnu biografiju svetaca. Dovoljno je reći da se prije ukazanja brat i sestra ni po čemu nisu isticali. Bili su tek siromašni pastirčići koji nikada nisu išli u školu, ali su zato veoma rano upoznali napore fizičkog posla. Prema izjavama treće vidjelice, njihove rođakinje Lucije, koja je postala redovnicom i doživjela duboku starost, voljeli su općenito životinje, nevine dječje igre te ponašanje koje dolikuje istinskim svecima.

Obitelj Manuela Pedra Marta i Olimpije od Isusa u župi u Fatimi dobili su 1908. sina kojega su devet dana kasnije krstili imenom Franjo. Manuel Pedro (1873. – 1957.) bio je ozbiljan i poznat čovjek u tom kraju, a zvali su ga „ujak Marto“. Majka Olimpija (1870. – 1956.) bila je udana prvi put s bratom majke treće vidjelice Lucije. U prvom braku imala je dvoje, a u drugom sedmero djece.

Prvo dijete koje su dobili Manuel i Olimpija je Franjo. On se razvio u dječaka okrugla lica, živih očiju i dobra zdravlja. Kao i ostali dječaci u selu bio je siromašno obučen u duge hlače i kratki kaputić. Karakter kao da je naslijedio od oca: ljubazan, skroman, šutljiv i miroljubiv. Po naravi nije podnosio galamu.

Dvije godine poslije rodila se djevojčica koju su roditelji krstili imenom Jacinta. Bila je pametna, poticala je druge ljude na obraćenje Bogu i na molitvu te da ne pričaju loše protiv drugih i da se ne prepuštaju luksuzu.

Brat i sestra, Franjo i Jacinta, boravili su rado u društvu svoje sestrične Lucije, koja je stanovala u susjednoj kući u istom mjestu.

Prije Gospinih ukazanja dječici bila su tri pojavljivanja jednog anđela. Poslije anđela djecu je posjetila Gospa u nekoliko navrata. Franjo je samo vidio Mariju, ali nije je čuo, Jacinta je vidjela i čula Mariju, dok je rođakinja Lucija dos Santos, najstarija od njih, i razgovarala s Marijom.

Franjo je imao i posebne objave, mistične milosti najvišeg stupnja. Vidio je viziju strahota pakla. Umro je bez agonije u 11. godini, izuzetno mirno i blago. Jacinti je Gospa rekla unaprijed kada će umrijeti, a četiri dana prije smrti, bila je oslobođena svih boli.

Predviđanja koja su djeca najavila su se i obistinila, uslijedio je Španjolski građanski rat te Drugi svjetski rat. U Šapnjolskoj je za vrijeme građanskog rata ubijeno na tisuće svećenika i redovnica a sve skupa je bilo nekoliko desetina milijuna mrtvih na čitavom europskom kontinentu.

Sv. Ivan Pavao II. proglasio je brata i sestru blaženim 2000., a svečanosti je nazočila i treća vidjelica Lucija.

Svetima ih je proglasio papa Franjo 13. svibnja 2017. za vrijeme svog pastirskog pohoda Fatimi.

Franjo je ime germanskog porijekla te je isprva značilo slobodan, ali je poprimilo i značenje francuski ili franački. Ime Jacinta ima predugađko porijeklo, a naziv je za cvijet Yakinthos.

Ž.I., KT