Biskup Modest je u teška vremena bio zagovornik, tješitelj i svetački primjer u strpljivosti i nepokolebljivosti svojim vjernicima.

Sv. Modest bio je jedan od biskupa drevne biskupije u Trieru. O njegovu životu imamo samo posve kratke podatke iz raznih martirologija ili rukopisa iz Njemačke i Nizozemske. Odatle je njegovo ime upisano u Rimski martirologij, najveći popis mučenika i svetaca.

On je upravljao biskupijom u Trieru u zadnjoj četvrtini V. stoljeća, kada se raspadalo Zapadno Rimsko Carstvo i kada je svuda po Europi zbog seobe naroda i provala barbara vladala sama nesigurnost. Pljačke, osvajanja i masovna ubijanja bila su svakodnevno prisutna. U to teško doba jedina svijetla točka bili su neustrašivi sveti biskupi koji su se i uz opasnost gubljenja vlastitog života znali izložiti za svoje stado. Takav je bio i biskup Modest. Bio je u ta teška vremena zagovornik i tješitelj i svetački primjer u strpljivosti i nepokolebljivosti svojim vjernicima.

On je, kako piše na Bitno.net, prema prilično pomnom proučavanju umro 486. u Trieru. Pokopan je u crkvi Svete Marije u Trieru. Ta je crkva slavna kao proštenišna, jer se u njoj čuvaju relikvije Sv. Matije, apostola. Blagdan Sv. Modesta slavi se 24. veljače, kad se prije obnove kalendara slavio blagdan Sv. Matije.

KT