Zahvaljujući pozivu Osnovne škole Ivana Gundulića Mostar sudjelovali smo na međunarodnom obilježavanju Dana djeteta.
Državni praznik Dan nacionalnog suvereniteta i Dan djeteta obilježava se 23. travnja, na dan kada je 1920. godine otvorena Velika narodna skupština Republike Turske. Osnivač Turske Republike, Mustafa Kemal Atatürk, posvetio je 23.4. svoj djeci svijeta.
Od tada, djeca u Turskoj slave Dan nacionalnog suvereniteta i Dan djeteta na poseban način. Škole sudjeluje u događajima sa brojnim predstavama i priredbama. Među aktivnostima na današnji dan, djeca šalju svoje predstavnike koji će zamijeniti državne dužnosnike i visoke državne službenike u njihovim uredima, a u Velikoj nacionalnoj skupštini se održava posebno zasjedanje na kojem se raspravlja o pitanjima koja se tiču djece. Na današnji dan djeca također zamjenjuju parlamentarce.
Svake godine, djeca iz mnogih zemalja se susreću u Turskoj da bi proslavili ovaj međunarodni praznik. To ove godine nije bilo moguće uraditi zbog pandemije te se Metropolitanska općina Izmir odlučila na proslavu u on-line formi, uključivši djecu iz svojih pobratimskih gradova pa tako i iz Grada Mostara.
Djeca su putem digitalnog linka poslali čestitke građanima Izmira, kao i pozdrave ostalim sudionicima te predstavili svoje stvaralaštvo. Tako su djeca iz pobratimskih gradova Grada Izmira bili kulturni ambasadori svojih vlastitih gradova.
Iz Mostara, ove godine uz Osnovnu školu Ivana Gundulića sudjelovala je i IV Osnovna škola Mostar.
Cijeli događaj je prenosila lokalna televizija iz Izmira, youtube kanal Metropolitanske općine Izmir, a građani Izmira su događaj pratili i putem instaliranih video ekrana na gradskom trgu.

Foto: Budimir Bošnjak

/Misija FRAMOST/