Povodom obilježavanja Dana djeteta, učenici Osnovne škole Ivana Gundulića Mostar, Emili Petričušić, Dragoje Lukas i Mihaela Ćavar, zajedno s učenicima IV. osnovne škole i HKUD-om „Sv. Ante – Cim” Mostar, dostojno su predstavili naš grad na događanju „Children of the world meet in Izmir“ u organizaciji Metropolitanske općine Izmir.

Najljepša hvala gradonačelnicima Grada Mostara i Grada Izmira koji su našim učenicima dali priliku da djeci svijeta, ali i odraslima, pošalju poruke ljubavi, mira i nade: „Budi most koji spaja, a ne razdvaja. Budi ruka koja briše suze, a ne stvara ih. Svojom toplinom dotakni srca drugih. U svijetu gdje se svi ponašaju i izgledaju isto, ti budi i ostani – svoj. Mi, djeca iz Mostara, šaljemo veliki, topli zagrljaj svoj djeci svijeta. Naše ruke možda nisu dovoljno velike da obgrle/zagrle cijelu zemaljsku kuglu, ali u našim srcima ima mjesta za svako dijete, a naše misli plove daleko preko svih nametnutih granica i ograničenja, one su široke i ne može ih se strpati u jednu kutiju.

Mi, djeca iz Mostara, danas posebno mislimo na svu drugu djecu. Djecu koja mirno spavaju u toplini svoga doma. Djecu koja nemaju svoj dom. Djecu koja nemaju roditelje. Zlostavljanu djecu. Napuštenu, zanemarenu i usamljenu djecu. Djecu s poteškoćama u razvoju. Onu djecu koja iz različitih razloga nemaju mogućnost pohađati školu. Onu djecu na prostorima pogođenim elementarnim nepogodama. Potresima, požarima, poplavama, ratovima, ekološkim katastrofama. Svu djecu, cijeli planet pogođen pandemijom i nedaćama koje ona sa sobom nosi. Djecu koja su gladna. Djecu koja se bore s bolešću. Djecu koju iskorištavaju za rad.

Život djeteta, život svakog čovjeka vrjedniji je od bilo čijeg profita i nema cijenu.

Svima vama želimo da imate vlastiti dom, vašu sigurnu luku, bar jednu brižnu osobu u vašoj blizini koja se brinu za vaš rast i razvoj.

Sve vas, mi djeca iz Mostara, nosimo u svome srcu i u svojim mislima.

Mi doista vjerujemo u bolji svijet, i da ako nešto želimo snažno, svim srcem, to možemo i ostvariti. Vjerujemo u bolji svijet, svijet u kojem naš dječji glas snažno odzvanja, u kojem nas odrasli slušaju i zaista čuju. Odrasli, mi smo oni od kojih ste „posudili“ ovaj svijet. Zato, čuvajte ga i čuvajte nas jer djeca su najvrjedniji resurs svijeta i najveća nada svijeta za budućnost.”

Državni praznik Dan nacionalnog suvereniteta i Dan djeteta obilježava se 23. travnja, na dan kada je 1920. godine otvorena Velika narodna skupština Republike Turske. Osnivač Turske Republike, Mustafa Kemal Atatürk, posvetio je 23.4. svoj djeci svijeta.

Od tada, djeca u Turskoj slave Dan nacionalnog suvereniteta i Dan djeteta na poseban način. Škole sudjeluje u događajima sa brojnim predstavama i priredbama. Među aktivnostima na današnji dan, djeca šalju svoje predstavnike koji će zamijeniti državne dužnosnike i visoke državne službenike u njihovim uredima, a u Velikoj nacionalnoj skupštini se održava posebno zasjedanje na kojem se raspravlja o pitanjima koja se tiču djece. Na današnji dan djeca također zamjenjuju parlamentarce.

Svake godine, djeca iz mnogih zemalja se susreću u Turskoj da bi proslavili ovaj međunarodni praznik. To ove godine nije bilo moguće uraditi zbog pandemije te se Metropolitanska općina Izmir odlučila na proslavu u on-line formi, uključivši djecu iz svojih pobratimskih gradova pa tako i iz Grada Mostara.

Djeca su putem digitalnog linka poslali čestitke građanima Izmira, kao i pozdrave ostalim sudionicima te predstavili svoje stvaralaštvo. Tako su djeca iz pobratimskih gradova Grada Izmira bili kulturni ambasadori svojih vlastitih gradova.

Cijeli događaj je prenosila lokalna televizija iz Izmira, youtube kanal Metropolitanske općine Izmir, a građani Izmira su događaj pratili i putem instaliranih video ekrana na gradskom trgu.

Tekst: OŠ Ivana Gundulića Mostar i FRAMOST