Mushrooms. Fresh mushrooms in basket

Njihova svakodnevna konzumacija može smanjiti rizik oboljenja od raka – za čak 45 posto.

Znanstvenici kažu da vjerojatno zbog visokog udjela vitaminima, hranjivih tvari i antioksidansa gljive mogu organizam zaštititi od razvoja nekih malignih stanica.

Novo je istraživanje Instituta za rak Penn State pokazalo da je samo 18 grama gljive – otprilike jedna gljiva srednje veličine dnevno- moglo biti dovoljno da se rizik od raznih karcinoma smanji za čak 45 posto.

Istraživači su naime analizirali 17 različitih studija objavljenih između 1966. i 2020. godine, kako bi utvrdili postoji li već uočena veza između konzumacije gljiva i razvoja karcinoma – posebno raka dojke.

Otkrili su da gljive donekle mogu organizam zaštititi od razvoja nekih malignih stanica, vjerojatno zbog visokog udjela vitaminima, hranjivih tvari i antioksidansa.

Inače, znanstvenici tvrde da se u zadnje vrijeme sve više istražuju razni benefiti koje gljive imaju na organizam, a već ih se povezivalo sa smanjenjem rizika od raka prostate i grlića vrata maternice, te s poboljšanjem različitih moždanih funkcija.

– Gljive su najveći prehrambeni izvor ergotioneina, jedinstvenog snažnog antioksidansa koji je i svojevrsni ‘stanični zaštitnik’, pa bitnu ulogu imaju i u obrani od bolesti i u čuvanju organizma od prijevremenog starenja, pa pomažu odgoditi pojave poput gubitka kolagena ili stvaranja bora… – rekao je za Metro autor studije koautor studije John Richie.

On napominje kako se ne treba previše opterećivati s vrstama jer su istraživači otkrili da sve vrste gljiva uključene u prehranu smanjuju rizik od raka, a tek će buduće studije precizirali s kojim to mehanizmima postižu i kako točno sprječavaju razvoj različitih tipova karcinoma.

Večernji List