Jučer je sve bilo u znaku Svetog Ante. Nakon ručka kod rodbine i prijatelja u Kostrču, jer je Sveti Anto zaštitnik sela Kostrč, predvečer smo uživali u Smotri folklora i nastupu gostujućeg KUD-a “Sv. Ante – CIM” iz Mostara.
Već drugu godinu za redom zbog epidemioloških mjera imamo nešto izmijenjen program smotre folklora, tradicionalno, završnog događaja Dana Tolise. Umjesto 10-ak kulturno-umjetničkih društava koji se predstave mimohodom kroz Tolisu i koncertom na igralištu, domaći KUD “Kralj Tomislav” priredi koncert s jednim gostujućim KUD-om. Prošle godine je to bio KUD “Stari Hrast 2000” iz Novog Travnika, a ove smo imali privilegij ugostiti HKUD “Sv. Ante – CIM” iz Mostara, društvo koje je nekoliko puta bilo u Posavini, a ovo im je već treći nastup u Tolisi.
Svoj nastup su započeli sa završnim kolom opere „Ero s onog svijeta“, oduševili publiku i izmamili dugotrajan pljesak. Na pozornicu su zatim stupili “Toliški mladići” koji su izveli par svojih skladbi i dodatno oraspoložili publiku. Za to vrijeme gosti su se pripremili i potom izveli kulinarsko/etno-glazbenu poslasticu – Linđo. Ples u parovima raspoređenima uokolo svirača, u kojem plesne naredbe u duhovitim, nerijetko i dvosmislenim stihovima i glasnim povicima izvikuje kolovođa i u oštrome tonu i ritmu određuje parove i promjene plesnih figura te bodri plesače koji se nadmeću u improvizacijama. Prekrasno.
Nakon linđe, sekcija ženskog vokalnog ansambla gostujućeg KUD-a izvela je nekoliko hrvatskih folklornih pjesama, a poslije njih i par bećaraca od kojih je najviše pljeska i smijeha izazvao ovaj posvećen neoženjenim momcima toliškog kraja:
“Stari momci što se ne ženite,
Niste kupus da se kiselite!”
Za kraj svog nastupa gosti su izveli zagorsku pjesmu i ples “Igrajte nam mužikaši, naj’se naše srce raši. Svirajte na dude vaše, plesale bi noge naše.” i bili pozdravljeni dugotrajnim pljeskom publike.
Današnjim nastupom HKUD “Sv. Ante – CIM” iz Mostara nas je opet oduševio – brojni članovi, raznovrstan program, kvalitetni nastupi, komotno mogu u profesionalce.
Kao šećer na kraju nastupio je naš domaći KUD “Kralj Tomislav” izvodeći pjesme i splet domaćih izvornih kola. Uobičajeno uigrani i veseli ne treba niti spominjati da su za svoj nastup bili višekratno nagrađivani pljeskom publike.
Tradicionalno, nakon službenog dijela Smotre, “Toliški mladići” su zasvirali izvorno kolo u koje su se uhvatili svi prisutni – i kudovci i publika. Slike će opisati detalje.
Poslije je organizirana večera za izvođače. Naravno da je atmosfera bila odlična, za to se pobrinula tamburaška sekcija našeg KUD-a. Tijekom večere su uručene zahvalnice KUD-ovima i dijelu zaslužnih za održavanje petnaestih Dana Tolise. Zahvalnice sponzorima će se dostaviti naknadno.
I tako, dan po dan, završili su još jedni Dani Tolise. Nadamo se da ste uživali i vidimo se na godinu!
Na kraju teksta možete i pogledati cjelokupni nastup!
O GOSTIMA- HKUD “Sv. Ante – CIM”
Radi se o KUD-u s bogatom poviješću. Nastalo je na temeljima Društva sv. Ante u Mostaru koje je osnovano davne 1872., a koje je radilo, stvaralo i postojalo u različitim oblicima da bi bilo prigušeno pred kraj drugog svjetskog rata. Godine 1993. ostaci Društva su se grupirali u HKUD “Sv. Ante – CIM” iz Mostara.
Društvo njeguje i čuva tradicionalno kulturno nasljeđe hrvatskog naroda Mostara i okolice, njegove običaje, pjesme i igre, nošnje i glazbala, kao i folklor susjednih država i naroda.
Rad Društva obuhvaća sve uzraste, počevši od najmlađih školaraca i školarki, potom mladih srednjoškolskog uzrasta, studentskog uzrasta, osoba zrelije dobi, kao i onih starijih, koji vjerno čuvaju izvorni narodni folklor našeg kraja i naroda.
Ističu se brojni nastupi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Italiji, Njemačkoj, Češkoj i Grčkoj.
O DOMAĆINU – KUD “Kralj Tomislav”
Kulturno umjetničko društvo Kralj Tomislav Tolisa utemeljeno je 1927.godine.
Trenutno ima oko 40-ak članova koji djeluju kroz folklornu, tamburašku, dramsku pjevačku, recitatorsku i likovnu sekciju. Društvo je nastupalo na Međunarodnoj smotri u Zagrebu 1976.godine, više puta na Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima, Posavskim večerima kulture u Orašju, Šokačkom sijelu u Županji, Otočkom proljeću u Otoku, 4 puta u Njemačkoj kao i na mnogobrojnim lokalnim i bosanskohercegovačkim manifestacijama.

Foto: Budimir Bošnjak, Tolisa.info

Video: RTV Herceg Bosne, Tolisa.info, Posavina online

Tekst: Tolisa.info