Svake se godine na prvu nedjelju (po Petrovdanu) u srpnju slavi svečana Sveta misa sa blagoslovom polja na Misištu na Bilima.

Svetu misu u 11:30 sati, u suslavlju sa fra Lukom Marićem, fra Milom Vlašićem, fra Andrijom Nikićem predvodio je fra Stanko Pavlović, župnik sv. Katarine u Grudama.

U svojoj nadahnutoj propovijedi, fra Stanko je istaknuo da živimo u vremenu novog poganstva gdje se nenormalno proglašava normalnim, nemoralno moralnim, neprirodno prirodnim. Zaključio je da se danas moral snižava do beskraja.

– Ali ti i takvi se nisu ni prije ni sada okupljali oko Gospodina i Svete mise. Zato mi, tim više, danas moramo biti i uporniji i dosljedniji i držati se onoga što nam je od Boga dano. Poganstvo našega vremena uporno širi i zastupa kako s nerođenima možeš svakako.

Na kraju se zapitao što bi bilo da su naši roditelji postupili kao što neki zastupaju danas, ne bi nas ni bilo.

– Kažu, bila je to samo neka nakupina stanica, pa svi smo mi bili nakupina Božjih stanica, rekao je.

Tijekom Svete mise spomenulo se i pokojne svećenike koji su prošlih godina bili na ovom mjestu, a sada počivaju u vječnosti. To su: fra Martin Planinić, fra Vendelin Karačić i fra Barnard Marić.

Nakon Svete mise, uslijedio je ručak, a u 15:00 sati tradicionalno Pučko veselje: ganga, bećarac, kolo…
Ove godine je uz misu na Kedžari na Blidinju, bio i blagoslov polja na groblju na Planinici, unatoč tome bilo je preko tisuću vjernika okupljenih na tradicionalnom slavlju na Misištu na Bilima.
TEKST: GORANCI ONLINE
FOTOGRAFIJE: ANTE BORAS