Kako je divno to što Isus ima baku i djeda! Sveti Joakim i Ana podsjećaju nas na tajnu Utjelovljenja: Bog je uistinu postao čovjek i ušao u ljudsku obitelj koja je osim njegove majke Marije i oca Josipa uključivala i njihove roditelje, i roditelje njihovih roditelja, i sve roditelje unatrag do Adama (i Eve) u zoru stvaranja, prema Lukinoj kronologiji (Lk 3,23-38). Poput svih nas, Isus je rođen u mreži odnosa, u „kolijevci života i ljubavi“ koja je obitelj (Ivan Pavao II., Christifideles Laici, br. 40).

Breme neplodnosti

Međutim, postati baka i djed – ili čak roditelji – činio se kao daleki san za većinu bračnog života Joakima i Ane. Tradicija smatra da su se ti sveci borili s neplodnošću i da su bili bez djece desetljećima. Poput ostalih neplodnih parova u Svetom pismu (npr. Abraham i Sara, Elkana i Hana), neplodnost je bila veliko opterećenje Joakimu i Ani, pa čak i zapreka njihovom sudjelovanju u životu zajednice. Priča kaže kako je sv. Joakim želio pridonijeti žrtvu u hramu, no odbijen je jer nije imao djece. Povukao se u planine kako bi podijelio svoju žalost s Bogom, a za to vrijeme on i njegova žena primili su anđeosko proročanstvo o Aninoj trudnoći. Možemo je zamisliti kako zahvaljuje Bogu istim riječima koje je izgovorila Ana kada je postala majka.

Hvalospjev Anin:

„Kliče srce moje u Jahvi,

Raste snaga moja po Bogu mom.

Šire mi se usta na dušmane moje,

Jer se radujem pomoći tvojoj.

Nerotkinja rađa sedam puta,

Majka brojne djece svježinu izgubi.”

(1 Sam 2,1; 1 Sam 2,5)

Njihova čvrsta vjera tijekom  kušnje s neplodnosti objašnjava zašto ih često zazivaju bračni parovi koji se bore za dijete.

Model za roditelje

Tradicija prikazuje sv. Joakima i Anu kao brižne i predane roditelje svojoj kćeri Mariji. Umjetnička djela često prikazuju Mariju u majčinom krilu kako uči čitati. Nije teško zamisliti da su sv. Joakim i Ana položili temelje za Marijinu vjeru, pripremajući je da jednoga dana odgovori anđelu Gabrijelu „Evo službenice Gospodnje. Neka mi bude po riječi Tvojoj.“

Model za brak

Sv. Joakim i Ana roditelji su Blažene Djevice Marije. Marija je plod njihovog braka. Jedinstvenom Božjom milošću zbog Isusovih zasluga, Ona je sačuvana od svih mrlja istočnoga grijeha od trenutka svog začeća. Tako je u kontekstu bračnog života i uzajamne ljubavi Marija spremna primiti Božanski Logos, Riječ koja je postala Tijelom, našega Gospodina Isusa Krista. Isus je Logos, „Razlog“ koji je srž svih razloga i istina, uključujući bračnu istinu. Brak Joakima i Ane značajan je svjedok zašto je brak „jedinstven s razlogom.“

Sveti Joakim i sveta Ana zaštitnici su baka i djedova kao i neplodnih parova.

Sveti Joakime i  sveta Ano, molite za nas!

/zenavrsna.com/