Jučer je tradicionalno služena sveta misa za poginule naše sumještane 1942. godine na Vanjači, Čabulji. Svetu misu su služili fra Stanko Pavlović i fra Luka Marić.

DONOSIMO VAM KRATKE PODATKE NAŠIH MUČENIKA KOJI SU PRIJE 79 GODINA UBIJENI NA ČABULJI I KOJIH SE, TEK NAKON 1993. GODINE JAVNO SPOMINJEMO I ZA POKOJ NJIHOVIH DUŠA MISU ONDJE SLUŽIMO. RIJEČ JE O TROJICI NAŠIH SUMJEŠTANA KOJI SU POBIRALI JESENJE PLODOVE NA SVOJIM IMANJIMA, 5.10.1942. GODINE, KAD SU NAIŠLE NEPRIJATELJSKE POSTROJBE, UHITILE IH, U ŽICU POVEZALE, ODVELE I U MRKLOJ NOĆI MASAKRIRALE I UBILE. NAĐENI SU NEŠTO KASNIJE I ODNESENI U NJIHOVA MJESNA GROBLJA I POKOPALI. POK. PAPA IVAN PAVAO DRUGI ZNAO JE ČESTO GOVORITI: NE ZABORAVIMO SVOJIH MUČENIKA!

NA SPOMEN PLOČI, KOJA JE NJIMA U ČAST PODIGNUTA ONDJE PRIJE 19 GODINA (4.8.2002. GODINE), STOJI U KAMEN UKLESANO:

Na ovom su mjestu 5. listopada 1942. godine Gospodnje  ovijeni tamom noći kopajući im oči i sakateći dio po dio tijela, krvavo izmučene četnici strijeljali

LUKU MARIĆA MEŠTROVA iz Goranaca, (r. 1892.)

ADAMA VRLJIĆA iz Bogodola, (r. 1905.)

STIPU ČULJKA iz Prova, (r. 1886.)

Istrgnuti iz svojih obitelji, krivica im jedina bi što su Hrvati rimo katolici. Čabulja je čula njihove smrtne jauke i zadnje izdisaje. Sačuva tajnu i ispisa je rukom potomaka. Djeca Vaša, i djeca djece Vaše, niču iz Vaše krvi i žrtve i ostaju Vam vječnim dužnikom i Nasljedovateljem. Vi i svi hrvatski mučenici počivajte u Miru Božjem. Amen! AD 2002.

Na Čabulji – Vanjači, 4. kolovoza 2002.

 

Dakle:

  • stradali su prije 79 godina (5.10.1942. – 1.8.2021.)
  • od prije 26 godina služi se ondje misa za nje (od 1995.)
  • od prije 19 godina je ondje spomen ploča njima u čast (4.8.2002.)
  • od 2020. godine (u povodu 25-te obljetnice slavljenja Mise za nje ondje) natkriven je oltar i podignuta 3 betonska stola koji bi trebali služiti za predah, odmor i okrepu putnicima namjernicima

Još jedanput DOZIVLJEMO U PAMET RIJEČI POK. PAPE IVANA PAVLA II. KOJI JE ČESTO ZNAO GOVORITI I PONAVLJATI, POTICATI: NE ZABORAVIMO SVOJIH MUČENIKA.

Neka mladi naraštaj bude poučen kako u vjeri, tako isto i u povijesti naših predaka. Pravo upoznati hrvatsku povijest od 1940-tih godina na ovamo bilo je gotovo pa preteška misija jer se puno toga skrivalo i prikrivalo, kako u školi, tako isto i u vojsci i u javnosti. Milost Božja i Providnost Njegova se uvijek iznova pobrine da izgradimo bolje vrijeme i sretniju budućnost i kao vjernika ali i kao pripadnika svoga hrvatskog naroda. Zato još jedanput kličemo svima: NE ZABORAVIMO SVOJIH MUČENIKA!

Foto: Ante Boras

Tekst: FRAMOST

/Misija FRAMOST/