DANAS JE GOSPA SNJEŽNA. SVETA MISA NA SMRČENJACIMA u 19:30 sati! Krunica se moli od 19:00 sati!
Tradicionalno, na blagdan Gospe od Snijega služi se sveta misa u kapelici na Smrčenjacima koja je posvećena upravo Gospi Snježnoj. Također, danas je i proslava Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana branitelja.
Raniji pučki naziv »Sancta Maria ad nives – Snjež­na Gospa« veže se uz legendu nastalu u 13. stoljeću, a po kojoj je usred ljeta na Eskvilinu pao snijeg.
CRKVA GOSPE SNJEŽNE NA SMRČENJACIMA – DANAS
• Staru grobljansku kapelicu, neposredno pred minuli obrambeni rat, franjevci zajedno s vjernim pukom preuređuju i na tim temeljima grade crkvu u sadašnjim
dimenzijama. Iako nedovršena, u njoj su služene mise, obavljana krštenja, vjenčanja, a još i otprije, u staroj kapelici, održavala se vjeronaučna pouka, te nedjeljne mise preko ljeta, kao i sve drugo što je vjernicima bilo potrebno…
• Tijekom 2003. crkva je sa zvonikom dovršena, fratar daruje očuvano vremešno
zvono na zvonik i k tome dograđuje se i sakristija te započet je rad oko dovoda
vode do crkve. U 2004. dovedena je voda u prolazu iza crkve i urađeno drugo što je bilo najnužnije.
O GOSPI SNJEŽNOJ

U kolovozu postoji još jedan marijanski blagdan kojeg se veže i uz meteorologiju. Blagdan Snježne Gospa (Gospe od sniga) koji pada na 5. kolovoza, oduvijek je pobuđivao zanimanje mnogih, kako vjernika, tako i meteorologa. Otkud blagdan takva zimskog imena u najtoplijem dijelu ljeta? Svi oni koji žive u mjestima s crkvom posvećenoj Snježnoj Gospi vjeruju da je na taj dan nekad davno u njihovu mjestu pao snijeg, što je bilo čudo koje se pripisivalo svemogućoj bogorodici, Gospi. Uistinu, blagdan je povezan s padanjem snijega, ali u – Rimu!

Naziv Gospa Snježna ili Gospa od Snijega dolazi iz legende po kojoj je usred ljeta, 5. kolovoza, u Rimu pao snijeg. Po toj legendi koja je nastala u XIII. stoljeću, Bogorodica se ukazala u noći 3. kolovoza 352. g. tadašnjem papi Liberiju i rimskome patriciju Ivanu naređujući im da njoj u čast izgrade crkvu na onome mjestu koje će biti označeno snijegom, koji će padati te noći.

I tako je u noći, 5.kolovoza usred ljeta pao snijeg na brežuljku Eskvilinu u Rimu. Sagrađena je bazililika pod imenom Santa Maria Maggiore (Sveta Marija Velika). Uz to bazilika se zove i Sancta Maria ad nives” – Gospa od snijega. Na našoj obali ima nekoliko crkvica posvećenih Gospi Snježnoj ili kako neki kažu Gospi od Sniga. Zove se i “Sancta Maria ad praesepe” – Gospa od jaslica, jer je u njoj već koncem IV. stoljeća načinjena špilja,nalik na onu u Betlehemu gdje se rodio Isus.

Bazilika Santa Maria Maggiore jedna je od četiri velike bazilike u Rimu te najznačajnija, a i najčasnija Gospina crkva na kršćanskome Zapadu. Građena je u stilu starokršćanskih bazilika s monumentalnim stupovljem te velebnim mozaicima.

Brojne posvećene crkvice u Dalmaciji

Gospe snježna ili Gospe od sniga, ima brojne crkvice i po Dalmaciji. U Cavtatu postoji i samostan Gospe od snijega, a crkvice postoje u brojnim dalmatinskim mjestima poput Ražanca, Truši, Stomorica, Trsteno, Korito, Vid itd.