Petar Palić dao je intervju za jedan mostarski portal Pogled u kojem se osvrnuo na Hercegovački slučaj, te je u odnosu na svojeg prethodnika prvi put bez susprezanja kazao da nema izbačenih iz svećeničke službe u Hercegovini.

“Svećenici koji mimo svih kanonskih propisa djeluju u nekim župama nisu izbačeni iz svećeničke službe”, kazao je među ostalim.

Palić je rekao i da je cijela situacija u rukama Kongregacije za nauk vjere, što znači da slučaj nikad nije došao do drugog stupnja presude nego je još u postupku. Vrijedi naglasiti i da na potpisima kojima se kažnjavalo hercegovačke franjevce nigdje nema potpisa Pape Ivana Pavla II.

Jedino se 2006. godine Papa Benedikt XVI pismeno obratio Ratku Periću, te odbio njegov zahtjev da franjevačke mučenike svede na laički status. To je dokument kojeg birokracija krije već desetljeće i pol kako se ne bi saznalo za taj Ratkov poraz, a što bi bio udarac i ratkovcima.

Palić je također u odgovoru spomenuo i krivičnu odgovornost svećenika, međutim nije naveo smatra li se otmica krivičnom odgovornošću, s obzirom da upravo njegovi na taj način žele oteti župe koje su franjevci osnovali i u kojima petrovci nikakvog udjela nemaju, a nije jasno precizirao i što je konkretno za njega lažno predstavljanje, s obzirom da je upravo Romanis pontificibus predstavljen Vatikanu kao dogovor između franjevaca, biskupa i naroda, što je naravno prvoklasna laž pa bi dobro bilo da odgovorne traži upravo u Ordinarijatu u Mostaru ili da preispita cijeli ovaj slučaj.

Zanimljivo je da biskup Palić izvrsno poznaje politička pitanja u BiH, pa je pitanje kako bi reagirao na to Papa Franjo koji je prije nekoliko dana rekao: Biskup mora biti pastir, ne političar. Međutim, BiH je specifična zemlja i vjerujemo da bi Papa shvatio važnost toga da jedan od čelnih ljudi Crkve u BiH poznaje prilike u političkom svijetu.

Također, iz intervjua je vidljivo da biskupu Paliću nije previše drag fra Ivo Pavić kojeg je svrstao u “neke svećenike”, te je rekao da mu je stalo da vjernici budu odgojeni i žive od vjere koja je djelotvorna u ljubavi i kojoj su strani razni spektakli. S obzirom da je fra Ivo Pavić jedan od omiljenih franjevaca u BiH, a djeluje na području Bosne, dobro bi bilo da biskup Palić ne otvara i frontove na relaciji hercegovački i bosanski franjevci, s obzirom da dulje vremena na toj relaciji postoje određeni problemi, te ulje na vatru ne treba dolijevati.

Unatoč svemu, optimistično je što Palić franjevačke mučenike naziva svećenicima, jer je raniji mostarski rukovoditelj tu istinu prikrivao, a dobro je i da znamo da Kongregacija za nauk vjere još nije odradila svoj posao, što znači da se više od dva desetljeća slučaj vodi kao otvoren, odnosno ako toliko vremena nema konačne presude može se preispitivati i zastara slučaja kao i razmatranje protutužbe s obzirom na svu nepravdu koju Ordinarijat u Mostaru čini više od dva desetljeća na temelju presude koja nije konačna i, što je još bitnije, na ranijim dokumentima nema potpisa nijednog od papa.

Palić je na kraju krajeva, nov čovjek u Hercegovini koji govori o problemima, a vjerujemo da će uskoro početi razgovarati i s vjernicima, fratrima čiji je slučaj još otvoren, te s ostalim akterima slučaja jer, kao što reče Papa Franjo, “Kako li je lijepa skromna Crkva koja se ne izolira od svijeta i ne gleda na život iz daljine, već živi u njemu, Crkva bliska stvarnim životima ljudi… Crkva mora biti simbol slobode i prihvaćanja i skromna poput Isusa koji je odbacio sve svjetovno i postao siromašan kako bi nas obogatio.” To je put Crkve u Hercegovini, uzoriti. Ono što je radio vaš prethodnik, ono je za krivičnu odgovornost, od tog što je činio franjevcima, zatim Međugorju, ali i šire.

Grude.com