Održana je revija tradicijskog ruha pod nazivom “Od mora do Save” u organizaciji HKUD – a “Sv. Ante – Cim” Mostar, a to je bila jedna od teme emisije “Sitan kamen do kamena”, koju uređuje i vodi Vedran Vidović.

Druga revija tradicijskog ruha “Od mora do Save” okupila je dvadesetak kulturno-umjetničkih društava iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, iz: Orašja, Usore, Žepča, Bugojna, Novog Travnika, Uskoplja, Livna, Rame, Kupresa, Tomislavgrada, Čapljine, Mostara, Kraljeve Sutjeske…

U emisiji je gostovao umjetnički voditelj ovoga Društva Marinko Jurić, koji je predstavio rad ovoga Društva kroz proteklih skoro 150 godina koliko njeguju tradicijsku baštinu. Društvo je nastalo 1872. godine u njedrima franjevačkog samostana u Mostaru. Njegov rad je nasilno zaustavljen nakon drugog svjetskog rata, kada su nasilno ugašene i sve druge hrvatske udruge, a ovo Društvo je nastavilo djelovati u tajnosti iako je bilo zabranjeno. Nakon domovinskog rata se obnavlja, a sljedeće godine slave 150 godina od osnutka i 30 godina od obnavljanja.

U radu Društva sudjeluju djeca od osnovne škole, do srednjoškolaca i starijih, a uz brojne programe i projekte koje organiziraju planiraju ponovno oformiti i tamburaški orkestar.

Kroz razgovor, dotakli su se i povijesti Cima, a u emisiji su puštane i brojne arhivske snimke izvorne pjevačke skupine ovoga Društva, a kroz razgovor prisjetili su se i brojnih članova Društva koji više nisu među nama. Emisiju u cijelosti poslušajte na našem YouTube kanalu. ??

Tekst: Radio Mir Međugorje