Salute je talijanski naziv za zdravlje, koje je svakom čovjeku preduvjet za funkcionalni život. Talijani imaju običaj reći “Salute”, na hrvatskom jeziku “Nazdravlje”. Kada nazdravljamo s čašom pjenušca možemo reći “Salute”. U Veneciji je Salute naziv za crkvu Gospe od zdravlja, koju su izgradili u znak zahvalnosti za nestanak kuge.

Nalazimo se u vremenima u kojima se vraćamo tradiciji i običajima, u vremenima kada smo potrebni molitve i obraćanja Stvoritelju, jer nikoga nije zaobišlo ovo nenadano doba… kojeg se zove doba pandemije…

Mnoge crkve Gospi od zdravlja, izgrađene su u znak zahvalnosti za ozdravljenje naroda od raznih pošasti, kuge, kolere i drugih. Dana 21. studenog se slavi taj Blagdan i danas, više no ikad, molimo za zdravlje.

SALUTE – Crkva zahvalnica za zdravlje

Gospa od zdravlja se slavi kao spomen na dan kada je po zagovoru naroda izgrađena crkva Santa Maria della Salute, koju Talijani jednostavno zovu Salute, iz zahvalnosti Gospi koja je spasila Italiju od kuge, a na isti dan se slavi svetkovina Marijinog prikazanja u hramu.

1629. godine Veneciju je zahvatila epidemija kuge i Venecijani su se na početku epidemije utjecali svetom Roku. Za nestanak epidemije je mletačka vlast podigla slikovitu baziliku posvećenu Kristu Otkupitelju….

Ovaj puta mletačko Veliko vijeće je odlučilo kako novu crkvu neće posvetiti nekom svecu zaštitniku od kuge, već Blaženoj djevici Mariji, za koju su držali da je zaštitnica Republike. Zavjet je učinjen 21. studenog 1631., tada je započela gradnja, a crkva Santa Maria della Salute je završena 50 godina kasnije.

Također je odlučeno kako će pohoditi baziliku svake godine 21. studenog, na blagdan Prikazanja djevice Marije u hramu. Ta procesija je poznata danas kao Festa della Madonna della Salute, a u njoj tradicionalno sudjeluju venecijanski dužnosnici.

Procesija ide od Trga sv. Marka do bazilike Salute, kao znak zahvalnosti za oslobođenje od kuge. Za tu priliku se gradi poseban prijelaz preko Canal Grande, (pontonski most). Taj događaj još uvijek je veliki događaj u Veneciji. Crkva Salute stoji na ulazu u grad kao simbol njegove pobožnosti

Salute je osmerokutna zgrada sagrađena na podestu od 100 tisuća drvenih pilota. Izgrađena je od istarskog kamena i opeke premazane mramornom prašinom. Ta je crkva s velikom kupolom koja predstavlja Marijinu krunu, a unutrašnjost je puna niša, koje predstavljaju njene zvijezde. Danas je kupola crkve Salute važan dio vizure Venecije i postala je simbol grada, kao što su kupole katedrale u Firenci i sv. Petar u Rimu.

Brojne su crkve izgrađene i posvećene Gospi od zdravlja i u Hrvatskoj, te u BIH

Salute Gospa od zdravlja – kipić

U Splitu se nalazi Crkva čudotvorne Gospe od zdravlja. Crkva je sagrađena 1535. godine kao zavjetna crkva u tijeku velike epidemije kolere. Nadograđivana je dva puta tijekom povijesti, a temeljitu obnovu doživjela je 1863. godine kada se grade zapadna lađa i zvonik, te prilaz crkvi čime svetište dobiva svoj današnji izgled.

Proslava Gospe od Zdravlja

Stoljetna je tradicija da je franjevačka crkva u Splitu na predjelu Dobri središte različitih kulturnih događanja. Tako se pouzdano zna da se od polovice 19. stoljeća, dakle u preporodnom razdoblju, uz stolnu crkvu sv. Duje, franjevačka crkva Gospe od Zdravlja najčešće spominje kao središte glazbenih zbivanja u gradu pod Marjanom. Narodnjački godovi, značajne obljetnice i pobjede obilježavale su se i uveličavale svečanim bogoslužjem na narodnom jeziku upravo u franjevačkoj crkvi na Dobromu.

GOSPE OD ZDRAVLJA, MOLI ZA NAS. IZMOLI NAM ZDRAVLJE DUŠE I TIJELA. AMEN.

Kod nas u Hercegovini se na poseban način ovaj blagdan slavi u Turčinovićima (Široki Brijeg) i Veljacima (Ljubuški).