Crkva danas slavi spomendan Majke Božje Loretske. Loreto je jedno od najvećih marijanskih svetišta Italije, pa i Europe. Nalazi se u provinciji Ancona na talijanskoj obali Jadrana i neraskidivo je povezano s našim Trsatom. Tijekom povijesti u njega su hodočastili mnogi sveci i veliki ljudi, pa i mnogi naši sunarodnjaci. Prema predaji, nazaretska kućica, dom Svete obitelji, na čudesan su način anđeli prenijeli najprije na naš Trsat. Bilo je to 10. svibnja 1291.

Tri godine kasnije, na današnji dan, anđeli su kućicu prenijeli na drugu stranu Jadrana, u Loreto. Ondje je pobožnost Gospi silno narasla, te se razvilo veliko marijansko svetište u kojem  su se dogodila mnoga čuda i ozdravljenja. Iznad kućice je tijekom stoljeća sagrađena veličanstvena bazilika, a samo je mjesto i dalje pod izravnom brigom pape, koji ondje imenuje svoga delegata s biskupskim ovlastima.

Trsatskom svetištu je papa, za utjehu, poslao Marijinu ikonu, koja se i danas u tamošnjem svetištu časti kao Gospa od Milosti ili Majka Božja Trsatska. U Loretu se tijekom stoljeća razvijala pobožnost prema Mariji, te su ondje nastale i njezine litanije, poznatije kao Lauretanske. S obzirom da je kućica u Loreto donesena na krilima anđela, Gospa Loretska proglašena je zaštitnicom zrakoplovaca, zračnih snaga i graditelja. Posvećene su joj brojne crkve diljem svijeta, pa i u našim, posebno primorskim krajevima.

/HKM/