U prošlom tjednu, izvorna skupina našeg Društva snimala je božićne običaje za FEDERALNU TV. Donosimo vam njihovu reportažu i zahvaljujemo se na pozivu, kao i osoblju Ljetnikovca Radobolja na ugodnom prijemu gdje smo snimali reportažu.

Katolici diljem svijeta obilježavaju najradosniji kršćanski blagdan Božić. To je vrijeme mira i ljubavi, kada se u veselom raspoloženju slavi Kristovo rođenje. Naročito su lijepi stari božićni običaji kojih su se ovih dana prisjetili mještani mostarskog naselja Cim.

Blagdansko raspoloženje u obiteljskim domovima vidljivo je već danima. Slavlje je višednevno, a počinje već na Badnju večer.

„Obično domaćin unese badnjake ili bilo tko, priloži tri badnjaka, onda se pozdravi Gospa“, priča Nevenka Ćubela.

S nestrpljenjem se dočekuje Božić kada je obitelj na okupu, ali i prvi gosti čestitari.

Najviše posla uoči Božića imaju domaćice, koje danima pripremaju blagdanski jelovnik.

„Bila bi sarma, kiseli kupus – mi smo ga zvali kalja, i onda meso, šape, a tko je imao, pravio je i, što mi kažemo, izljeveni žuti kolač“, govori Stoja Pehar.

Mlađi članovi obitelji uređuju dom. Na blagdan Svete Lucije siju pšenicu, a na Badnju večer postavljaju jaslice i ukrašavaju božićno drvce.

„U kući bi se palile svijeće, nije bilo borića kao danas, već tko bi mogao – donio bi jednu granu od borića pa je nakiti šišarkama“, sjeća se Mila Ljubić.

Nekada se Božić obilježavao skromnije nego danas, počevši od trpeze pa sve do šarolikih blagdanskih ukrasa.

„Nije se tada imalo puno slatkiša, dedo i baba bi obično bacili orahe po kući pa kad bi uhvatili orah, kao da si uhvatio ne znam što – kakva čokolada danas…“, dodaje Nevenka Ćubela

A Mila Ljubić nastavlja: „Jabuke se bacale. Kome se netko sviđao, jabuku bi bacio ili na maramicu mu poslao kolačić ili bombon“.

Danas je, kažu nam ove bake, sve mnogo raskošnije, no mnogo je onih koji su u stanju potrebe i koji su i ovoga Božića sami.

„Uvijek je bilo kod nas u selu i dosad – ako se znalo da netko nema, pomoglo je se, kako-tako. Kako je se moglo, tako se i pomoglo“, ističe Dragica Bošnjak.

A to i jeste smisao blagdana koji slavi rođenje onoga koji se i sam rodio u skromnoj štalici – uz blještavilo kojim danas obilježavamo Božić ne treba zaboraviti da sreća nije u stvarima već u srcima, koja se daju i osjećaju za druge.

Za kraj, pjesma: „U jasle Ga stavljaše, majka Mu se klanjaše, te ga slatko ljubljaše sveta djeva Marija“.

federalna.ba