Prije 155 godina fra Petar Bakula, hrvatski prosvjetitelj i pisac, piše Šematizam u kojem najavljuje osnivanje franjevačke župe Grude.

U tu knjigu upisuje naselja i obitelji koji će pripadati toj župi. I tu upisuje Dragićinu, selo s 43 kuće, a u svakoj kući barem 6 ljudi.

I bijaše kako fra Petar zapisa!

Ove subote, 23. travnja, Dragićina je proslavila blagdan svog zaštitnika Svetog Jure. Prije 97 godina izabrali su Dragićani s fra Gabrom Grubišićem za svog zaštitnika Svetog Juru, kako bi spriječili pomor stoke. I to zlo je tim svetim činom i prestalo. U škrtom vremenu uspjeli su izgraditi i kapelicu u čast svog zaštitnika, a tadašnji hercegovački biskup, jedan od najvećih u povijesti, fra Alojzije Mišić, darovao je moći u kameni oltar kapelice. A uz kapelicu, izgradi se i Crkva, još jedan graditeljski pothvat fra Stanka Pavlovića, te za Nebo rođenih fra Bernarda Marića i fra Ante Šaravanje.

Složni Dragićani izgradiše sa svojim fratrima i Trg Svetog Jure, a župnik kaže da on još posla ima sa svojim Dragićanima, a blizu je i stota obljetnica otkad je selo stavljeno pod zaštitu Svetog Jure i zasigurno će projekata biti još.

Danas su se konačno sastali, bez zdravstvene prijetnje koja je kroz protekle dvije godine oduzela taj dar zajedništva, a atmosfera je bila svečana, radost na svakom koraku, zbog svete mise, druženja… prepuno vjernika unutra, pun vjernika bijaše i Trg.

Propovijedao je fra Luka Marić, a njegovu ćemo propovijed uskoro prenijeti u širem opsegu, jer Dragićani nam rekoše: Svaka rečenica mu je zlatna!

Druženje je nakon svete mise nastavljeno uz hranu koju su pripremili žitelji i čašicu razgovora. Sjećanja kao da su navirala, a onu prošlost koje se i ne sjećamo danas ponovno proživljavamo kroz mučeništvo i graditeljske pothvate u ovoj župi, pa je itekako i o tome bilo riječi. U Grudama i Dragićini u vremenu ratova, pandemije, gospodarske krize djelovao je fra Gabro Grubišić, svećenik koji je započeo crkvu u Grudama i izgradio kapelicu u Dragićini, u istom takvom vremenu samo sto godina kasnije u Grudama i Dragićini djeluje fra Stanko Pavlović i završava graditeljske projekte, dvije crkve! Dragićina se još jednom pokazala kao složno selo, mnogi će reći: Najsložnije u Hercegovini! I oni mještani koji nisu mogli doći na svetu misu blagovali su ono što su im pripremili sumještani.

U poslijepodnevnim satima organizirana je i tombola. Glavnu nagradu Smart TV darovala je mjesna zajednica Dragićina, a brojni privatnici pomogli su novčano, poklon bonovima, uređajima, večerama… da tombola bude raznovrsna i bogata.

Dragićino, tko se tobom ne bi ponosio…

tekst: Grude.com

foto: Ante Boras