U sklopu ‘Mostarskog proljeća 2022. – XXIV. dana Matice hrvatske Mostar’ u utorak je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru predstavljena zbirka pjesama “Biseri života” te strip “Doktorica Baka i unuk Roko”, autorice Zdravke Mile Marijanović.

Autorica Zdravka Mila Marijanović je izjavila kako je sretna zbog ova dva djela, a dodala je kako je čitav život bila liječnica, te je u mirovini počela pisati. – Volim pisati za djecu, uradila sam dvije slikovnice, a “Doktorica Baka i unuk Roko” mi je prvi strip. Što se tiče zbirke pjesama “Biseri života”, sama riječ kaže odakle mi ispiracija. Moj grad, moja obitelj, moji prijatelji su biseri života i svi su utkani u moje srce i nitko to ne može istrgnuti – rekla je Marijanović. Autorica je rekla kako obično piše kada joj dođe inspiracija. – Moram vam reći da se to rodi u trenutku, napišete pa izbrišete pa doradite. Ono što osjećam to pišem, želim to prenijeti na papir, jer sve što ne napišete to se zaboravi – smatra ona.  U stripu, kojeg je ilustrirala Zrinka Ostović, susrećemo se s dječacima koji, od svoje bake doktorice, uče o važnosti prehrane. – Strip je istinita priča, a govori o mom unuku kada je bio bolestan, vidjevši baku da je obučena kao liječnik, rekao da je njegova baka kuharica, a ne doktorica. S ovim stripom želim reći i da je svako zvanje izuzetno vrijedno i da ga treba poštovati. Strip je jako edukativan, pa se i moj unuku upoznao s tim što su virusi, što bakterije, što je zdrava prehrana – naglasila je Marijanović.

Čitav život je provela kao doktorica, a po njenim riječima, “emocija spaja dvije ljubavi, ljubav prema medicini i prema pisanoj riječ, a ljubav prema pacijentima i ljubav za razgovore s njima sam prenijela na papir.” Recenzentica zbirke pjesama i stripa je književnica Anita Martinac koja je u svom obraćanju rekla kako se autoričinu zbirku pjesama može ostaviti u škrinju ljubavi generacijama koje dolaze. – Pomno birani stihovi posvećeni bliskim osobama ili trenutcima za pamćenje u ovoj zbirci postaju svevremenski. Otrgnuti od autoričina srca i predani čitatelju imaju za cilj uljepšati živote svih kojih se dotaknu. Njezina umjetnička duša u zreloj dobi osjeća mir, prepuštena onom što voli – rekla je Martinac, nadodavši kako je Marijanović, nakon vrlo uspješne profesionalne karijere, opet ona mlada pjesnikinja što je bila u mladosti.

Na predstavljanju su sudjelovale i dvije naše članice Silvia i Anamarija Vukojević, a našoj dragoj prijateljici, doktorici Miloj želimo iskrene čestitke.

Donosimo fotografije.

Foto: Ante Boras

*dio teksta preuzet s bljesak.info