U SRIJEDU, 10.KOLOVOZA JE BIO SPOMENDAN MUČENIKA ZA ISUSA KRISTA IZ RANOGA KRŠĆANSTVA, SV. LOVRE. NJEMU JE POSVEĆENA CRKVA U ORLACU. KAKO JE GOD SV. LOVRE MUČENIČKI SVOJ ŽIVOT U SVOJIM ŽIVOTNIM TRIDESETIM GODINAMA ŽIVOTA MUKU PODNIO, TAKO JE ISTO I NAŠA CRKVA SV. LOVRE U ORLACU, A I CIJELO MJESTO, SVOJEVRSNA MUČENICA ZA KRISTA ISUSA.

PO VEĆ UOBIČAJENOM NAČINU PROSLAVLJANJA, SVETKOVANOM DANU JE PRETHODILA ZAVJETNA MOLITVA OD 4.KOLOVOZA, A NA SAM DAN JE U 18.00 SATI BILA KRUNICA I DRUGE POBOŽNOSTI. U TOM VREMENU SU NEKI PRISTUPILI I SVETOJ ISPOVIJEDI.

OD 19.00 SATI JE USLIJEDILO POLAGANJE CVIJEĆA I PALJENJE SVIJEĆA PODNO KRIŽA POGINULIM MJEŠTANIMA I BRANITELJIMA U ČAST… POTOM SE NASTAVILO SA SVETOM MISOM KOJU JE PREDSLAVIO I PRIGODNO PROPOVIJEDAO FRA STANKO PAVLOVIĆ UZ SUMISNIŠTVO FRA LUKE MARIĆA. MISNA ČITANJA SU ČITALE MIRJANA PEHAR I MARINA PEHAR. TRADICIONALNU PJESMU ZDRAVO TIJELO ISUSOVO PREDPJEVALE SU NEVENKA ĆUBELA, STOJA PEHAR I DANICA DŽIDIĆ.

NAKON MISE POŠLO SE NA MJESNO IGRALIŠTE NA ŠAHTU GDJE JE SVE VEĆ BILO SPREMLJENO I UZAVRELO… UZ ČLANOVE HKUD-A SV. ANTE-CIM I HKUD-A ŠIROKI IZ ŠIROKOG BRIJEGA, JARA I IZBIČNA, SVOJU SAMOSTALNU IZVEDBU PJESNIČKOG I PJEVAČKOG URATKA GRADU MOSTARU POSVEĆENU, PJEVALA JE G-ĐA ZORA SCHULTZE, A POTOM SU GLAZBENICI ”MARA I NJEGOV PRIJATELJ” NASTAVILI ZABAVLJATI VELIKO MNOŠTVO PRISTIGLIH SLAVLJENIKA…

NAZOČNE JE POZDRAVIO I SRDAČNO PLJESKOM NAGRAĐEN BIO I GRADONAČELNIK MOSTARA DR. MARIO KORDIĆ TE NOSITELJ ŽUPANIJSKE LISTE GOSP. SLAVEN ZELJKO.

SPOMEN POVELJE ZASLUŽNIMA OKO ORGANIZIRANJA I AKTIVNOSTIMA U MJESTU PODIJELILI SU MIRKO MIKI ĆUŽE I PERO KREŠIĆ GARE.

PROGRAM JE VODILA G-ĐA SILVIA VLADIĆ VRBAN, A BLAGOSLOVNU MOLITVU IZREKAO FRA LUKA MARIĆ.

PROSLAVA JE PROTEKLA U MIRU, REDU I VESELJU I ZATO NEKA JE SLAVA I HVALA GOSPODU BOGU I SV. LOVRI TE SVIMA KOJI SU TOME DOPRINIJELI.

FOTO: ANTE BORAS

/MISIJA FRAMOST/