PROSLAVILI SMO VELIKU GOSPU U NAJSTARIJEM GOSPINU SVETIŠTU U HERCEGOVINI – SVETIŠTU OROVNIK

/MOSTARSKI GRADAC/

Prema narodnoj predaji tu se Gospa ukazala jednoj sirotoj ženi koja je skapavala od žeđi i koja je zavapila: „Gospe moja da mi je malo vode?“ Čula je odgovor: „Razgrni pijesak i naći ćeš vodu.“

Danas je u najstarijem Gospinu svetištu u Zapadnoj Hercegovini na Orovniku u Donjem Gracu slavljena sveta misa. Misa se na Orovniku slavi još od ‘predturskog vremena’, a prvi put se spominje u Vatikanskim spisima 1671. godine kao Gospino svetište ‘na obalama Blata Mostarskoga’.

Tradicionalno je to svake godine, u nedjelju iza Velike Gospe, kada se služi ondje sveta misa. U tom povodu, donosimo ukratko o tom svetištu.

Orovnik je najstarije Gospino svetište u Zapadnoj Hercegovini. Spominje se u Rimskim spisima davne 1671. god.

Dolaskom fratara u Hercegovinu (kraj 13. i početkom 14. stoljeća), vjerski se život u potpunosti promijenio. Premda su fratri bili putujući propovjednici (misionari), stvarali su vjerska središta i uporišta.

Prema narodnoj predaji tu se Gospa ukazala jednoj sirotoj ženi koja je skapavala od žeđi i koja je zavapila: “Gospe moja da mi je malo vode?” Čula je odgovor: “Razgrni pijesak i naći ćeš vodu.” Kada je to učinila voda je potekla i teče do današnjeg dana. Tako je i nastalo svetište na kojem je izgrađena kapelica i postavljen natpis: “Putniče, zaustavi se i pozdravi Gospu”.

Na blagdan Velike Gospe slavila se ondje sveta misa još u ‘predtursko vrijeme’ pa sve do izgradnje crkve na Širokom Brijegu 1905. godine. Tada je svetište premješteno na Široki Brijeg, a od tada se sveta misa na Orovniku slavi prve nedjelje nakon Velike Gospe. Samo vrelo je uredio Higijenski zavod iz Splita 1931. godine koje krasi pet cijevi ili “rora” kako ih nazivaju ovdašnji žitelji.

Današnje euharistijsko slavlje predvodio je fra Mile Vlašić uz koncelebraciju fra Bonifacija Barbarića, fra Radovana Ćorića, fra Luke Marića i fra Andrije Nikića.

Nakon svete mise druženje se nastavilo na tradicionalni način u razgovoru, domaćoj i tradicionalnoj pjesmi gangi i lijepom ugođaju.

Fotografije: Ante Boras

/MISIJA FRAMOST/