Danas se u katoličkom kalendaru spominjemo svetog Rajmunda koji je svoj život posvetio oslobođenju kršćana koji su pali u zarobljeništvo Saracena. Rođen je 1204. godine u plemićkoj obitelji u Portellu kod Barcelone.

U dobi od 24 godine, stupio je u Barceloni u red mercadarijevaca kojeg je osnovao njegov veliki prijatelj, sveti Petar Nolasco. Ime Nonat odnosno Nerođeni, stekao je jer mu je majka umrla na porodu, a on je porođen carskim rezom.

Cijeli svoj život posvetio je oslobođenju i obraćenju španjolskih robova iz ruku Maura i Saracena. Kako bi kao poglavar osnažio svoj red, putovao je u Rim, a svoju je svetu zadaću obavljao i u sjevernoj Africi. Rajmund je bio tamo zatočen osam mjeseci i podvrgnut teškim mučenjima, no uspio je preobratiti neke od svojih čuvara.

Zbog toga je bio javno izbičevan, a usta su mu probili užarenim željezom i zatvorili lokotom, kako ne bi mogao propovijedati. Rajmund je i u takvom stanju čudesno nastavio propovijedati Božju riječ i hraniti robove.

Nakon što je čuo za njegovo junačko svjedočanstvo i teško zdravstveno stanje, Petar Nolasco poslao je u Alžir novac za njegovu otkupninu. Vrativši se u rodnu Kataloniju, Rajmund je dočekan s velikim počastima, pa ga je papa, kako bi nagradio njegovu revnost imenovao kardinalom.

No, Rajmund je preminuo od groznice, vrlo mlad, nakon samo godinu dana. Svetim ga je proglasio papa Aleksandar VII. 1657. godine.

/laudato/