Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je redovitu poštansku marku „Etnološko blago 2022.“ kojom je ujedno obilježeno i 150 godina postojanja HKUD-a Sv. Ante – Cim.

Džoka je dio muške i ženske nošnje, kratki oplećak bez rukava, koji se izrađivao od finijeg sukna i sastavnica je nošnje ovdašnjih ljudi prijašnjih vremena, napose naroda zapadne Hercegovine. Danas tomu naliči prsluk koji čuva leđa. Rijetki su izvorni primjerci ovog odjevnog predmeta i svakako su dio etnološkog blaga Hercegovine. Posebnost za ovaj, na slici, izvorni primjerak džoke jest raznobojni gajtan koji je ručno prišivan na sukno i čini savršen sklad boja i oblika.

            Slika prikazuje „njedra“ ovoga prsluka koji grli fotografiju starodrevnog Društva svetog Ante Paduanskog, ustanovljenog 1872. u Franjevačkom samostanu u Mostaru. Društvo je u svoje vrijeme bilo nositeljem mnogobrojnih društvenih, kulturnih i prosvjetnih događanja u Hercegovini. Kroz sve godine postojanja Društva, ali i danas, tijekom posljednjih 30 godina od obnovljenja, kroz obnovljeno Društvo pod imenom HKUD „Sv. Ante – Cim“ Mostar, velika se pozornost daje očuvanju etnološkog blaga Hrvata na ovim prostorima.

            Osim same poštanske marke, tu je i žig, izvornog izgleda prvog pečata Društva, štit u kojem je križ i klas, simbol vjerničkog i radničkog života tadašnjih pučana i Društva, a FDC nosi uspomenu na rukom pisana Pravila društva prije 150 godina. (Marinko Jurić)

 

Autor likovnog rješenja je Manlio Napoli, prvi dan izdanja 9. 10. 2022. godine. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba

 

/HP MOSTAR I MISIJA FRAMOST/