U petak i subotu, 28. i 29. listopada 2022. godine, dio našeg folklornog ansambla “Sv. Ante – Cim” sudjelovao je na Danima fra Ivana Frane Jukića u Banjoj Luci gdje smo predstavljali narodne nošnje Hrvata Bosne i Hercegovine koje imamo u našem fundusu.

Ispred našeg ansambla sudjelovali su Stanko Bošnjak, Ana Raspudić, Brigita Marić, Toni Jurić i Marinko Jurić koji se sudionicima izložbe obratio prigodnim riječima te objasnio s kojih područja su nošnje koje smo predstavili.

Donosimo tekst s portala glaskulture.com

Ovogodišnja manifestacija “Dani fra Ivana Frane Jukića” u organizaciji banjolučke podružnice HKD Napredak završena je 28. listopada 2022., izložbom narodnih nošnji Hrvata-katolika iz trinaest različitih regija Bosne i Hercegovine.

Okupljenima u muzeju Republike Srpske ponajprije se obratila predsjednica banjolučke podružnice HKD Napredak gđa Ružica Grozdić Ševarika, koja je pozdravila sve prisutne istaknuvši pritom i novoizabranog potpredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda gosp. dr. Davora Pranjića.

– Narod koji sačuva nošnju, sačuvao je svoj identitet, izjavila je Grozdić Ševarika u svome obraćanju.

Kao kruna manifestacije, program treće večeri započeo je predavanjem muzejskog etnologa gđe Danijele Đukanović, koja je na vrlo jednostavan, ali opet stručan način govorila o značaju narodne nošnje. Nakon nje, okupljenima su se obratili i kolekcionari gosp. Danijel Čakarićgosp. Drago Oršolić i gosp. Marinko Jurić, koji su svoj dugogodišnji trud i zalaganje oko sakupljanja nošnji predstavili banjolučkoj publici i omogućili im uživati u prekrasnim primjercima koje su tom prigodom donijeli u grad na Vrbasu.

– Sve nošnje koje sam prikazao na reviji bile su iz HKUD “Sv. Ante-Cim” iz Mostara, koje ove godine proslavlja 150 godina od ustanovljenja u Mostaru i 30 godina od obnovljenja u Mostaru, rekao je Jurić.

Na kraju programa, zainteresiranoj publici prigodnim riječima obratio se i novoizabrani potpredsjednik dr. Pranjić, a druženje je nastavljeno i dalje prigodnim domjenkom koji je uslijedio.