Društvo Sv. Ante Tepčići organiziralo je 4. sajam ćuptera, koji je održan sinoć na Tepčićima u Domu sv. Ante.

Ovo je jedinstveni sajam i, koliko nam je poznato, jedini ovakve vrste kod nas, a možda i u svijetu. Sajam je izložbenog ali i prodajnog karaktera.

Program je započeo sv. Misom u crkvi sv. Ante Padovanskog na Tepčićima i zahvalom Bogu za ovogodišnji rod i urod, svetu misu je predvodio fra. Mile Vlašić.

Nakon molitvenog dijela program u Domu sv. Ante uslijedilo je otvorenje 4. “Sajam ćuptera” koji je otvorio Tomislav Martinović predsjednik Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ.

Ćupter je kroz vremena bio glavna slastica na stolovima naših obitelji, pripreman stručno, s puno ljubavi. Posebno su ga voljela djeca, no u njemu se jednako uživali i mladi i odrasli. Potvrdilo se to i sinoć na sajmu kojeg je otvorenim proglasio Tomislav Martinović.

Prije samog svečanog otvorenja sve nazočne pozdravio je Mario Doko, predsjednik društva Sv. Ante, koji je u svom prigodnom obraćanju istaknuo važnu ulogu izlagača i zahvalio se članovima društva te podupirateljima koji su dali svoj doprinos održavanju sajma koji ima za cilj sačuvati od zaborava i izumiranja jedan djelić naše bogate kulturne baštine.

– Već smo četvrti put ovdje. Bogu hvala, nadamo se i peti put – dogodine. Samo izgleda da ćemo morati napraviti veću dvoranu. Dragi prijatelji, zahvalio bih se svima. Ugodno se osjećajte, a posebno se zahvaljujem našim izlagačima, koji su ove godine u još većem broju. Moram istaknuti fra Milu. Ovo je njegov idejni projekt. Ovo je priča koja pokazuje da tako malo daje tako puno – poručio je Predsjednik društva Sv.”Ante – Tepčići” Mario Doko.

– Hvala vam što njegujete tradiciju, jer narod koji ne njeguje tradiciju nema ni budućnost. Ovo je živi dokaz da hrvatski narod koji živi ovdje ima svoju budućnost i rekao bih da je ona svijetla. Pozdravljam vas u ime Parlamenta FBiH, Skupštine HNŽ i Vlade HNŽ. Što reći, sam ovaj slogan kojega vidimo iza nas dovoljno govori o ovoj priči. Ona je na neki način bila takva da je u prvom trenutku bila skoro zaboravljena na ovim prostorima, ali evo hvala Bogu uz pomoć organizatora koji su se mučili sve četiri godine dobili smo manifestaciju za koju mogu potvrditi da će nastaviti rasti i doživjeti još veću afirmaciju. Mi smo vam u ovoj priči dragi prijatelji pomagali, narednih godina pomagat ćemo vam još više – kazao je Martinović i sajam proglasio otvorenim.

Uz pjesmu, gangu i bećarac, ugodno druženje je nastavljeno do dugo u noć uz kušanje ćuptera te ostalih hercegovačkih proizvoda (uštipci, pršut, sir, pita, kruh ispod sača, vino, i dr.).

Na našoj stranici Hercegovački portal možete pogledati prijenos, koji smo prenosili uživo sa Tepčića, otvaranja 4.“Sajam ćuptera”, u Dom sv. Ante.

Hercegovački portal je medijski pokrovitelj Sajama.

Predsjednik društva Sv. ”Ante – Tepčići” Mario Doko, u razgovoru za Hercegovački portal rekao je:

“Ovo je događaj iznad svih očekivanja stvarno se nismo nadali ovim posjetiteljima ovolikim ali Bogu hvala na njima. Stvarno svake godine rastemo, kako izgleda biti će nam najveći problem prostor. Prije dvi godine napravili smo jednu ogromnu dvoranu, Dom Sv. Ante. ali izgleda da je postala premala. Kako vrijeme ide vjerujem da ćemo dogodine i sportsku dvoranu napuniti. Što se tiče sajma protekao je stvarno izvrsno svi sudionici su prezadovoljni utisci su prelijepi i evo nitko se nije vratio razočaran. Prijatelji iz Bune su nas počastili sa prekrasnim uštipcima. Sve je bilo u najljepšem tonu nadam se dogodine u još većem. Ali nadamo se da će još više ljudi posjetiti ovaj sajam i da ćemo se bolje pripremiti. Stvarno smo napravili pun pogodak i dobru priču. Za najavu sljedećeg i dogodine 5. Sajma po redu nadam se da će proći dobro. Ja se nadam dogodine da će to još biti masovnije i posjećenije. Bogu hvala svima hvala, svim koji su pomogli sponzori i medijske kuće, koje su stvarno od prvog dana s nama. Svako vam dobro svima bože zdravlja vidimo se dogodine u isto vrijeme isto mjesto”, rekao je Doko za Hercegovački portal.

U glazbenom dijelu programu nastupili su:

Ženski zbor i muška pjevačka skupina Društva “Sv. Ante” – Tepčići

Hrvatski pjevač, Siniša Vuco

HKUD “Didak” – Gradnići

HKUD “Sv. Marko“ – Vionica

HKUD “Brotnjo” – Čitluk

HKUD “Sv. Ante” Cim-Mostar

Hrvatska pjevačka skupina “Složni bećari” – Čitluk.

Poseban gost iznenađenja bio je Siniša Vuco, uz čije hitove su posebno uživali posjetitelji sajma.

NAGRADE ZA NAJBOLJI ĆUPTER OSVOJILI SU:

1.mjesto – Jadranka Šaravanja

2.mjesto – Bernarda Primorac

3.mjesto – Nada Škegro

ČESTITAMO!

DONOSIMO FOTOGRAFIJE!

Foto: Ante Boras

Tekst i video: Hercegovački portal

/Misija FRAMOST/