Hrvatsko kulturno društvo ,,Napredak” podružnica Vitez nakon višemjesečnim pripremnih radionica, koje svaka za sebe mogu biti projekt, izrada nakita, šivanje narodnih nošnji došla je do konačnog cilja, stalne postave Etno galerije u prostorijama HKD Napredak Vitez. Povodom ovog velikog i za sve, značajnog projekta, večeras je u dvorani Srednje škole ,,Vitez” održana spektakularna revija narodnih nošnji bosanskohercegovačkih regija i susjednih zemalja.

Ideja je realizirana, modeli, njih dvadesetak, članovi HKD ,,Napredak” Vitez, Busovača i Odžak, članovi BZK ,,Preporod” iz Viteza, HKUD ,,Sv. Ante- Cim” iz Mostara i ,,Stari Hrast” iz Novog Travnika te IFS ,,Sloga” Guča Gora na ovoj reviji su nosili narodne nošnje iz raznih krajeva BiH i država u okruženju. Crvenim tepihom koračali su modeli, a u pozadini su voditeljice programa Anja Stipinović i Ana Voloder detaljno predstavile svaku nošnju zasebno, kako žensku, tako i mušku.
Za ovu prigodu pripremljena je i praizvedba originalne koreografije, glazbe i plesa „Podunavska zavrzlama“. Idejni začetnici, članovi viteškog Napretka ističu kako je ovo umjetnička koreografija koju još nitko u svijetu nije postavio, barem koliko oni znaju, a riječ je o kompilaciji izvornog folklora i modernih suvremenih plesova. Javnosti žele pojednostaviti, svaki ples i glazbeni izričaj koreografije svima je poznat, ali zanimljivost je u tome što je sedam minutni glazbeno- scenski prikaz nešto novo i uistinu je oduševio gledatelje, što i jeste najvažnije.
,,Podunavska zavrzlama” skladba je profesorice Gordane Mišković uz asistenciju profesorice Ljiljane Marić, a kako navode iz viteškog Napretka u njoj se glazbeni obrazac karakterističnog i prilično reprezentativnog bh. kola zavrzlama kompilira s ritmovima valcera, mazurke, polke i drugih europskih trokoraka i tu je stvorena autentična ,,Podunavska zavrzlama”. Kompoziciju sviraju članovi Napretkovog Ritter ethno orkestra. Dva vrsna koreografa, Zoran Kupreškić iz Viteza, uz asistenciju Ivana Križanovića iz Busovače intenzivno su radili na ovoj koreografiji, ponavljaju, neviđenoj na našim prostorima. U koreografiji je sudjelovalo 60 izvođača, koji su odjenuli različite nošnje, 11 kompleta u vlasništvu HKD Napredak Vitez i 3 kompleta HKD Napredak Busovača, a koji su podjednako važni za svaki djelić ove koreografije.

Nakon glazbeno- scenske revije narodnih nošnji i ove neobične koreografije upriličeno je svečano otvaranje galerije, koja će za javnost biti otvorena od sutra, 25. studenog 2022. godine.
Službeni program večerašnjeg druženja nastavljen je u prostorijama HKD Napredak Vitez kada su se dojmovi i osjećaji nakon velikog projekta isprepleli, ali što je najvažnije nitko nije krio svoje veliko zadovoljstvo.

TEKST: Napredak – Vitez

Tijekom našeg posjeta Vitezu, također smo posjetili fratre u Župi Bučići koji su nas veoma ugodno primili i ugostili. Ovim putem im se zahvaljujemo.

/MISIJA FRAMOST/