U subotu, 17. prosinca u Galeriji Kraljice Katarine u Kosači održana je treća revija tradicijskog ruha “Od mora do Save” koju je organiziralo Hrvatsko kulturno umjetničko društvo “Sv. Ante – Cim” Mostar te Misija FRAMOST – Misija poveznica baštine ljudi i prostora.
Revija tradicijskog ruha ‘Od Mora do Save’ je jedinstvena prilika da se upoznamo s dijelovima narodnih nošnji i detaljima na njima kao i nakitom i ostalim ukrasima. Revijom smo povezali geografska područja s tradicijskim odjevanjem, odnosno, na jednom mjestu smo upoznali, pogledati i prisjetiti se jednog skoro zaboravljenog vremena življenja Hrvata i druga dva naroda na prostoru današnje BiH.
Narodna nošnja, danas, žudi za promocijom, zapostavljena je u okviru očuvanja kulturne baštine i tradicije na ovim prostorima. Zbog toga smo, uz puno napora i rada kojeg ulažemo u promociju i očuvanje tradicije i njegovanju kulturne baštine i organizirali ovu reviju.
Osim narodnih nošnji s područja Bosne i Hercegovine, predstavljeno je i tradicijsko ruho koje geografski ne pripada Bosni i Hercegovini, ali se ono nalazi u fundusu ovog folklornog ansambla.
Od srca hvala: HKUD-u “Rodoč” Mostar, KUD-u “Bijelo Polje” Mostar, HKUD-u “Rama” te HKUD-u “Fra Petar Bakula” Posušje.
FOTO: Budimir Bošnjak