Članovi našeg folklornog ansambla HKUD “Sv. Ante – Cim”, Stanko Bošnjak i Marinko Jurić sudjelovali su na Zimskoj školi hrvatskog folklora u Koprivnici od 2. do 13. siječnja 2023. godine u Koprivnici.

Ova škola folklora ima dugogodišnju tradiciju, organizira je Hrvatska matica iseljenika, a predavači su vrsni hrvatski etnolozi i terenski istraživači određenih područja. Ove godine se obrađivala jadranska plesna zona. Voditelj našeg ansambla položio je plesove Boke Kotorske i otoka Silbe te certifikate donio u naš ansambl.

Osim naših predstavnika, 70 sudionika svih uzrasta iz Hrvatske i zemalja Europe, Njemačke, Austrije, iz Švicarske, Srbije, Bosne i Hercegovine polazili su radionice plesa, nošnji, pjevanja i sviranja tambura i tradicijskih glazbala jadranskog područja.

Osim programskog stručnog voditelja Andrije Ivančana, umjetničkog voditelja FA Linđo iz Dubrovnika, odjel tambura vodio je Tibor Bun, poznati tamburaški voditelj iz Varaždina.

Odjel tradicijskih glazbala vodio je glazbeni pedagog Vjekoslav Martinić, poznati majstor izrade tradicijskih glazbala iz Garešnice, a jedan od gostujućih predavača Škole folklora u Koprivnici bio je i uvaženi glazbeni skladatelj maestro Siniša Leopold.

Osim naučenog znanja i stečenog iskustva, škola donosi brojna prijateljstva s raznim KUD-ovima iz čitave Europe.

/MISIJA FRAMOST/