Osim peckave arome i prepoznatljivog okusa koji volite uz uskršnju šunku, hren posjeduje dobrobiti za zdravlje organizma o kojima niste ni sanjali.

Odličan detoksikator, osnaživač imuno-sustava te bogat izvor minerala i vitamina, hren je neprikosnoveni saveznik zdravlja

Hren je velika biljka iz obitelji krstašica koja ima dugi mesnati korijen bijele boje, posebno ljutog okusa koji se koristi u prehrani. No osim kao ukusan dodatak jelima, hren se već stoljećima koristi u prirodnoj medicini baziranoj na biljkama za liječenje svih vrsta bolova, zubobolje, bolesnih sinusa te infekcija mokraćnih putova. Poboljšava imuno-sustav zbog obilja antiokisdansa koje sadrži, a koji su poznati po svojoj učinkovitosti u borbi protiv stanica raka.


Mala povijest hrena

Ta ljekovita biljka koristi se već stoljećima, spominje se u zapisima Plinija Starijeg, prirodoznanstvenika i rimskog pisca (od 23. do 79. godine naše ere), pod imenom amoracia. Amerikanci su žvakali korijen hrena u obliku prirodne paste za zube, a populacije koje su živjele pored mora koristile su hren u borbi protiv širenja skorbuta (avitaminoza uslijed nedostatka vitamina C).

Dobrobiti o kojima niste ni sanjali

Hren pomaže tijelu u oslobađanju od sluzi, njegovo konzumiranje olakšava upalu sinusa, a može spriječiti i infekcije i kašalj. Koristi li se korijen hrena sasvim prirodan ili začinjen (npr. octom), tada pomaže u odstranjivanju toksina i drugih otpadnih tvari iz organizma.

Ostali dio biljke također se može koristiti za ublažavanje boli. Njegovi listovi poznati su po tome što mogu odagnati, gotovo trenutačno, glavobolju kada ih se pritisne na čelo, a čaj na bazi cvjetova te biljke je jako cijenjen jer ublažava bolesti kao što su prehlada ili gripa.

Hren obiluje vitaminima C i B, kalijem, željezom i kalcijem, kao i enzimima, i zapravo je prirodni antibiotik, a začinjen korijen je „super namirnica”, uvelike cijenjena zbog svojih hranjivih svojstava. Dovoljna je jedna jedina jušna žlica pripravka od hrena ako želimo nekom jelu dodati slasni okus, i to bez imalo grižnje savjesti koju imamo zbog upotrebe mnogih drugih začina koje redovito koristimo, kao na primjer umak od majoneze koji je vrlo bogat masnoćama.

Niskokalorični užitak

Osim toga, hren djeluje i kao prirodni konzervans hrane, sa samo 6 kalorija na jednu jušnu žlicu, 1,4 grama ugljikohidrata, 0,14 grama natrija, 9 mg kalcija i 0 g masnoće. Hren je jako dobar dodatak svim sendvičima, jelima od mesa, ribe, salatama, juhama i još mnogim drugim vrstama jela. Umak od hrena se već uobičajeno dodaje sendvičima od junećeg pečenja ili jelima od ribe i drugim jelima od mesa. A valja naglasiti da je brzo pripravljanje hrane od njega stvorilo temeljnu namirnicu diljem svijeta. Pa ako volite oštar i ljuti okus hrena, znajte da može očistiti vaše dišne putove.

Dakle, svako jelo na vašem uskršnjem stolu bit će još ukusnije i zdravije, ukoliko se servira uz slavni Zvijezdin hren umak, a za one koji vole još jači okus tu je i čisti Zvijezdin hren. Povodom Uskrsa svi se mogu pronaći u staklenkama s dodatnih besplatnih 50g proizvoda. Zvijezda umaci, pa tako i hren, mogu se servirati uz predjela i glavna jela, uz sve vrste pečenog, kuhanog i pohanog mesa, ribe i povrća a idealni su i kao podloga za sendvič.