Folklorni ansambl HKUD – a „Sv. Ante – Cim“ Mostar gostovao je 22. i 23. travnja 2023. godine u Gatima, mjestu Poljičke republike, u srcu Zagore.

Na poziv KUU „Mosor“ Gata izveli su cjelovečernji koncert u subotu, 22. travnja, povodom proslave sv. Jure, zaštitnika Poljica.

Dva dana puna pjesme, radosti, druženja i dobre energije su prošla detaljno isplanirana od strane domaćina kao zahvala za njihov posjet i naše gostoprimstvo u Mostaru u listopadu prošle godine.

Puni dojmova smo se vratili svojim domovima, a vama prenosimo dio onoga što su im domaćini govorili o bogatoj povijesti Poljica i grada Omiša.

Već u subotu nakon prijema u prostorijama njihovog Društva, uslijedio je obilazak Gata, mjesta srednjih Poljica.

Poljička Republika ili Poljička knežija naziv je za kraj istočno od Splita, točnije od Žrnovnice do Blata na Cetini i Omiša te od mora do Zamosorja.

Poljica su bila administrativno područje pod samoupravom puka Poljica koji je svoju samostalnost, zapravo široku autonomiju srednjovjekovnog tipa, baštinilo od 13. stoljeća do okupacije Napoleonove vojske početkom 19. stoljeća.

Naziv “Poljica” potječe od brojnih polja koja su se smjestila oko planine Mosor. Sastoje od Donjih, Srednjih i Gornjih Poljica, a drevna Poljička knežija je bila podijeljena na 12 katuna, koji su nosili imena dvanaest većih poljičkih sela. Svaki katun je u rano jutro na dan svetog Jure (23. travnja) birao svog katunara, a oni su, nakon vjerske svečanosti na Gracu (u Gatima), silazili zajedno s narodom u Podgradac i birali velikog kneza za jednu godinu.

Prikaz izbora Poljičkog kneza na demokratski način javno stavljajući svoj kamenčić na koparan ispred jednog od 12 katunara. Knez se birao na godinu dana, a bivši bi predavao vlast ispričavajući se svima koje je oštetio tijekom svoje vladavine. Poljički statut je pravni akt koji je propisivao najmanje pojedinosti društvenog života, npr. strogo je zabranjivao da muž zlostavlja ženu, ali i ženi da ” bude duga jezika“. Zanimljivo da je sadržavao jasna pravila o zaštiti životinja.

Tradicionalne poljičke katune čine:

  • Gornja Poljica: Dolac Donji i Gornje Polje
  • Srednja Poljica: Kostanje, Zvečanje, Čišla, Gata, Dubrava, Sitno i Srinjine
  • Donja Poljica: Duće, Jesenice i Podstrana

Poljički knez nosio je kapu s nakitom koji je visio i udarao ni čelo dok bi se nosila. Time bi ga se podsjećalo da vlast nosi i određeni teret i odgovornost.

Nakon obilaska Muzeja Poljičke republike, obližnje crkve svetog Ciprijana koja  je izgrađena na temeljima ranokršćanske bazilike iz 5. stoljeća te spomenika poginulim mještanima 1942. godine, 1. listopada, zasjeli smo na guvno gdje se tradicionalno igra gluho poljičko kolo, a do guvna nalazi se spomenik Popa glagoljaša koji su najodgovorniji za opismenjavanje stanovnika Poljica.

Nakon priče o Poljicima, otišli smo na obiteljsko gospodarstvo naše vodičke Nine koja nam je pripremila tradicionalni poljički specijalitet, soparnik.

Razvlačenje beskvasnog tijesta na opanama potom isjeckana blitva i druga polovica tijesta preko. Potom se stavlja bez opana na ugrijanu peku, prekrije žeravicom i za 10 min dobijemo tradicionalno jelo Zagore, soparnik.

Vrući soparnik se maze bijelim lukom, maslinovim uljem i delikates je tu.

Soparnik se sluzio s bukarom vina na sredini, a nastao je kao domišljatost stopanjica koje su od vrlo malo sastojaka morale napraviti jelo za ukucane i težake. Danas je neizostavan dio svih većih događaja u Poljicama.

Dub star preko 400 godina, 7. hrast po veličini u svijetu, 6 metara u promjeru. Svjedok brojnih događanja u selu jer su na njemu bila obješena zvona koja su zvonjavom obavještavala o smrti, vjenčanju, požaru, sastanku … Svaki događaj je imao svoju vrstu zvonjave kako bi seljani dobili osnovnu informaciju, a potom je pronosili u dalje krajeve Poljica.

Brdo Gradac s “duhovnom katedralom” zaštitnika Poljica svetog Jure. Nekada veličine nisu iskazane fizičkim svjetovnim očima.

Video: KUU “Mosor” Gata 

Nakon što smo obišli najznačajnija mjesta u Gatima krenulo je spremanje za naš cjelovečernji koncert nakon kojega smo upoznali predsjednika podružnice Hrvatske matice iseljenika Splitsko – dalmatinske županije, gosp. Antu Ćaletu, ali i bili iznenađeni našim članovima iz Mostara koji su nas iznenadili svojim dolaskom na koncert.

Na koncertu smo izveli bunjevačke plesove, prikaz svadbenih običaja iz Cima, poskočicu linđo, ali i smo i zapjevali; dok su domaćini izveli vrličko kolo te plesove otoka Korčule.

FOTOGRAFIJE S KONCERTA

Foto: Budimir Bošnjak

Video: KUU “Mosor” Gata 

Nedjelja, dan svetog Jure, započeli smo svetom misom na brdu Gradac na kojoj je naša folklorna pjevačka skupina zapjevala Zdravo tijelo za vrijeme pričesti.

Video: Budimir Bošnjak

Nakon mise uslijedili su obiteljski ručkovi kod naših domaćina.

Gostoprimstvo Poljičana se ne ogleda samo u izvrsnoj janjetini s ražnja nego sirom otvorenih vrata i uma da se na obiteljski svečani ručak prime ljude koje po prvi put upoznaju. Beskrajno zahvalni za nevjerojatnu toplinu rijeci i ugodan prijem, postajemo svjesni da nas vezu kameni geni u svim segmentima života.

Nakon ručka, otišli smo u Omiš. Imali smo kratko razgledavanje starog grada Omiša.

U daljini kula Mirabela iz 13.st., promatračnica za neprijatelja i zvonik crkve svetog Mihovila.

Ostatak vremena proveli uz kavicu na plaži, a najhrabriji su otvorili i sezonu kupanja.

Od srca se zahvaljujemo dragim prijateljima na gostoprimstvu te sa sigurnošću možemo reći kako će se naše druženje nastaviti uz nove projekte i putovanja.

 

OSTALE FOTOGRAFIJE

Tekst: Jelena Šimunović i Marinko Jurić

Foto/video: Budimir Bošnjak, KUU “Mosor” Gata

 

 

/MISIJA FRAMOST/