U sklopu proslave sv. Jure zaštitnika Poljica i drevne Poljičke kneževine, Kulturno umjetnička udruga „Mosor” Gata i njihovi gosti, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Sv. Ante – Cim“ Mostar, u subotu 22. travnja, u 19 i 30 sati, u Domu kulture u Gatima održali su zajednički koncert.

U sadržajnom folklorno scenskom nastupu, prikazan je glazbeni i plesni kolorit bogate hrvatske nacionalne baštine; uz izvedbe „Podvikuje bunjevačka vila“ – govorancija, „Svatovski običaji iz Cima“ te „Linđo“, a koje je izvela folklorna sekcija HKUD „Sv. Ante – Cim“, odnosno „Vrlika“ i „Korčula“ ritmički realizirani od strane folklorne sekcije KUU „Mosor“.

Imajući čast nazočiti ovoj tradicionalnoj višegodišnjoj manifestaciji, voditelj HMI-a, Podružnice Split Ante Ćaleta, pozdravio je nazočne u ime ravnatelja HMI-a, gospodina Mije Marića kao i u svoje osobno; čestitajući im ujedno obljetnice njihovog dugogodišnjeg predanog i autentičnog rada, na promociji i očuvanju hrvatske kulturne baštine.

Naime, HKUD „Sv. Ante“ Mostar, osnovano je davne 1872. godine, pod skrbništvom franjevaca u Mostaru; a koju privrženost oplemenjivanju i prenošenju kulturnog nacionalnog identiteta kroz folklor, ples i nošnju nisu ugasile niti inicijative režimskih vlasti, u poraću II. svjetskog rata.
Godine 1993., HKUD „Sv. Ante“, upotpunjuje svoj naziv toponimom CIM, a za koji lokalitet su najznačajniji troapsidalni ostatci starokršćanske bazilike, za koju se pretpostavlja značajnost sjedišta Sarsenterske biskupije (Sarsentensis diocesis) još iz 530. godine.

HKUD „Sv. Ante – Cim“ Mostar, jedno je od najznačajnijih kulturno umjetničkih društava na području Hercegovine, koje svojim predanim radom već 151. godinu okuplja generacije mladih, oplemenjujući kulturnu scenu grada Mostara, kao i cjelokupne Bosne i Hercegovine svojim manifestacijama od kojih su karakteristične tradicionalni nastupi (koncerti) „Gradu s ljubavlju“ u adventsko vrijeme, odnosno u sklopu uočnica za blagdan Sv. Ante.

Autentičnost svog umjetničkog pečata, prenose i izvan granica BiH, shodno čemu su rado viđeni gosti na „Vinkovačkim jesenima“, u Zagrebu koncertna dvorana „Vatroslav Lisinski“, kao i u Italiji, Češkoj, Njemačkoj, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori…

Za istaknuti je predanost promoviranja fra Luke Marića, duhovnog oca i dugogodišnjeg voditelja „Sv. Ante – Cim“ Mostar, kao i današnjeg voditelja Marinka Jurića, odnosno mnogih pojedinaca i ustanova zaslužnih za očuvanje hrvatske kulturne materijalne i nematerijalne baštine, koji su kroz rad Društva, pomagali očuvanju nacionalnog identiteta Hrvata na ovim prostorima.

KUU „Mosor“ Gata, stogodišnjak, čiji je jubilej stoljetnog postojanja obilježen 2019. godine, neumorno promovira kulturni život ponosne „Poljičke kneževine“. Naime, 1919. godine na blagdan Sv. Jure, župnik Gata Stipe Kaštelan, uprizorio je zajedno s mještanima Poljica (Gata), scensku izvedbu „Prodana djevojka“ jednu od svojih trilogija, uz povijesne kronike „Počelo Poljica“ i „Rasulo Poljica“.

Svježinu i motiv svog umjetničkog rada promoviraju sve do danas, i u sklopu manifestacija Gatsko kulturno ljeto „Dani Ive Marijanovića“, „Advent u Gatima“; slijedom kojih umjetničkih angažmana uz folklor, ples i dramu, kontinuirano nastupaju diljem Hrvatske, kao i u mnogim europskim državama; neumorno prezentirajući hrvatsku kulturu, jezik i identitet; u sklopu prijateljstava „bratimljenja“ s drugim KUD-ovima, tako i hrvatskom iseljeništvu. Na taj način je ostvarena i suradnja s HKUD „Sv. Ante – Cim“ Mostar.

Predsjednik KUU „Mosor“ Gata Ante Proso, u pozdravnom govoru istaknuo je dobrodošlicu voditelju Podružnice Split Hrvatske matice iseljenika Anti Ćaleti, naglašavajući važnost daljnjeg prisustva i suorganizatorstva HMI-a kao institucije, u manifestacijama međunarodnih kulturnih suradnji, specificirajući upravo i ovaj događaj obilježavanja dana „Sv. Jure“, kada su im u susret stigli dragi gosti iz Mostara.

Po okončanju nastupa, u prigodničarskom raspoloženju, dogovorena je daljnja suradnja i podrška HMI-a; shodno čemu je od strane voditelja Marinka Jurića upućena i pozivnica na manifestaciju „Od mora do Save“, u Mostaru koja će se održati 13. svibnja 2023. godine.

Tekst: Ante Ćaleta / HMI