LADO – nacionalni ansambl narodnih pjesama i plesova Hrvatske ; je i sinoć oduševio mostarsku publiku , i to cjelovečernjim plesnim koncertom u velikoj dvorani Hrvatskog Doma hercega Stjepana Kosače , kao dio programa Mostarskog proljeća 2023 – XXV dana Matice hrvatske Mostar .

U sklopu turneje u Hrvatskoj , Rimu , Bosni i Hercegovini i nakon niza izvedenih vokalno-instrumentalnih koncerata , Lado se predstavio onim čime su zapravo najprepoznatiljiviji – plesom ; i to s nekim od najpoznatijih točaka iz njihova bogata repertoara : Ladarke – svojevrsna himna i zaštitni znak Ansambla ; Linđo, dubrovačko-primorska poskočica, Ej sviraj Pavo – pjesme i plesovi iz Baranje , Goranski bal , te neponovljive Prigorske plesove , Krčki tanac i Vrličko kolo Zvonimira Ljevakovića .

Ansambl Lado nacionalni je profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja , prikupljanja , umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije . Posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote , njih više od 1200 kompleta , od kojih su neke stare i više od stotinu godina pa ga zato s pravom nazivaju i “putujućim muzejom”.

U 74 godine postojanja i djelovanja ovog ansambla i u suradnji s brojnim etnokoreolozima i koreografima nastao je uistinu dojmljiv koreografski repertoar s više od 100 koreografija , koje predstavljaju plesnu i glazbenu tradiciju svih dijelova Republike Hrvatske , te tradiciju Hrvata Bosne i Hercegovine , Vojvodine i Crne Gore .

 

Foto : Ante Boras

/Misija FRAMOST/