SLAVIMO DUHOVE, BLAGDAN SILASKA DUHA SVETOGA NA APOSTOLE U JERUZALEMU, 50-ti dan NAKON KRISTOVA USKRSNUĆA.

TO JE JEDNA OD NAJSTARIJIH KRŠĆANSKIH SVETKOVINA CRKVE. SLAVLJENA JE VRLO RANO, A O TOME DODATNO SVJEDOČE DVA SPOMENA U SVETOM PISMU: U DJELIMA APOSTOLSKIM (DJ 20,16) I U PRVOJ POSLANICI SV. PAVLA KORINĆANIMA (1KOR 16,8).

NADOMJEŠTA ŽIDOVSKI BLAGDAN PENTEKOSTE, KOJI SE SLAVIO 50 DANA NAKON PASHE I KOJIM SE SLAVILO SKLAPANJE STAROG SAVEZA NA BRDU SINAJ.

KRŠĆANI, KATOLICI, PRAVOSLAVNI I PROTESTANTI, SLAVE DUHOVE PEDESETI DAN NAKON USKRSA (U BROJANJU SE UKLJUČUJU I USKRS I DAN DUHOVA). TO ZNAČI DA SU I DUHOVI POMIČNA SVETKOVINA KOJA SE MIJENJA SVAKE GODINE I OVISI O DANU KADA SE SLAVI USKRS. OVOM SVETKOVINOM ZAVRŠAVA I USKRSNO VRIJEME.

SLAVI SE I KAO BLAGDAN “ROĐENJA CRKVE” BUDUĆI DA DJELA APOSTOLSKA DONOSE DA SU APOSTOLI PUNI DUHA SVETOGA GOVORILI TAKO DA SU IH MOGLI RAZUMJETI LJUDI SVIH NARODA I JEZIKA, A MNOŠTVO SE “DALO KRSTITI TE SU PRIMILI DUHA SVETOGA”.

NA NEDJELJU DUHOVA, KADA JE DUH SVETI SAŠAO NAD APOSTOLE, ONI SU DOBILI DAROVE DUHA SVETOGA.

TI SU IM DAROVI POMOGLI ISPUNITI NJIHOVU MISIJU, A TO JE PROPOVIJEDATI EVANĐELJE SVIM NARODIMA. I NAMA OVI DAROVI, PO SAKRAMENTU SVETE KRIZME, POMAŽU DA ŽIVIMO KRŠĆANSKIM ŽIVOTOM, DA ŽIVIMO U KRISTU KRIST U NAMA.

NAZIV DUHOVI U HRVATSKOM JEZIKU DOLAZI IZ LITURGIJE. ON NE ZNAČI MNOŠTVO DUHOVA, NEGO JE OSTATAK STAROG NAZIVA “DUHOVI DANI”. PRIJE LITURGIJSKE REFORME BLAGDAN DUHOVA IMAO JE SVOJU OSMINU. NAKON REFORME, DANI NAKON DUHOVA PRIPADAJU VREMENU KROZ GODINU, A OD OSAM DANA, ZA SVETKOVANJE DUHOVA OSTALA JE SAMO NEDJELJA. SIĐI DUŠE SVETI I NA NAS I NAŠA BIĆA…

JEZIK DUHOVA JE JEDNOSTAVNI JEZIK PRIHVAĆANJA DRUGIH KAO BOŽJE DJECE, JEZIK SVEOPĆEG BRATSTVA I SESTRINSTVA

AKO SE OSJEĆAMO ŽEDNI U PUSTINJI OVOGA SVIJETA, KRENIMO K ISUSU IZVORU VODE ŽIVE. NE ZATVARAJMO SE U SEBE, JER TU SE GNIJEZDE SVAKAKVE MISLI, BOLESTI, GRIJESI I MANE.

SUSREĆIMO LJUDE, SLUŠAJMO IH, OTVORIMO SE LJUDIMA, BUDIMO IM GOSTOLJUBIVI; IDIMO LJUDIMA U SUSRET, POSEBNO POTREBNIMA. GRADIMO LJUDSKO BRATSTVO, NJEGUJMO SOCIJALNU OSJETLJIVOST, BUDIMO POSREDNICI BOŽJE DOBROTE I KRISTOVA DUHA – SVJEDOCI NJEGOVA EVANĐELJA GDJE GOD JESMO PA DO NA KRAJ SVIJETA…  to je poruka Duhova