U nedjelju, 11. lipnja 2023. u 19.30 sati u svetištu sv. Ante Padovanskog Ploče-Tepčići bit će, uz bogat molitveni i kulturni program, upriličeno svečano otvorenje spomen-obilježjima svim poginulima, stradalima i nestalima u Drugom svjetskom ratu, poraću i Domovinsko-obrambenom ratu iz župe Ploče-Tepčići tepripadnicima 4. Gardijske brigade Hrvatske vojske „Pauci“ i 10. Topničko-raketnog puka HVO Široki Brijeg stradalima na području župe Ploče-Tepčići.

Riječ je o velikom broju stradalih u minulim vremenima. Iz župe sv. Ante Padovasnskog Ploče-Tepčići (naselja Vidovići, Tepčići, Dobro Selo i Slipčići) tijekom Drugog svjetskog rata i poraća stradalo je 280 Hrvata-katolika; u Domovinskom-obrambenom ratu što izravno što od posljedica rata stradale su 22 osobe; njima se pridodaju 4 pripadnika Četvrte gardijske brigade HV „Pauci“ i 1 pripadnik 10. Topničko-raketnog puka HVO Široki Brijeg, kao i 3 franjevaca-župnika mučenika i uznika.

Idejni projekt izradila je dipl. ing. arh. Dajana Šaravanja. U središtu spomen-obilježja nalazi se veliki bijeli križ s kružnim podnožjem, a u polukrugu uz križ su četiri kubusa s ispisanim imenima stradalih iz četiri naselja župe Ploče-Tepčići; na kosom položenom dijelu spomenika nalazi se ploča s imenima poginulih gardista i pripadnika HVO-a.

U kombinaciji kamena i zelenila spomen-obilježje ostavlja dojam lijepo i skladno uređenog parka; a kvalitetno postavljena rasvjeta oživljava ovaj spomenik u večernjim satima i daje mu dodatnu ljepotu. U sklopu spomenika su i tri jarbola s prepoznatljivim nacionalnim i vjerskim obilježjima. Svojim položajem na blagoj uzvisini i u blizini prometnice te okružen prekrasnim perivojem, spomen-obilježje kao da diše i odiše životom koji nije prestao nego se pobjedonosno nastavlja u ovom i nadolazećim vremenima.

Zaslugom Društva „Ante“ Tepčići, brojnih donatora, fratara i drugih institucija ovaj spomenik ostaje kao otvorena knjiga koja govori o dubokim ranama nastalim kroz povijest, ali i o velikoj snazi vjere i ljubavi ljudi ovoga kraja. Otvarajući ovaj spomenik zatvaramo jedno poglavlje naše povijesti i ujedno otvaramo novo stranicu koju će ispisivati nadolazeći naraštaji – priopćili su organizatori.

Program proslave sv. Ante:

Izvor: /brotnjo.info/

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

MISIJA FRAMOST – iskreno čestita i sve sudionike proslave toplo pozdravlja. Kako je tradicionalna proslava Lipanjskih zora, ujedno i naš prigodni program upravo toga datuma i večeri, nije nam moguće fizički nazočiti proslavi, ali smo duhom s vama i za vas.

Još jedanput srdačan pozdrav i čestitka Misije Framost.

 

/Misija FRAMOST/