Na visoravni iznad Širokog Brijega – Bilima, smjestila se udolina, zaklonita i obrasla zelenilom i stablima, po svom položaju pogodna za održavanje svetih misa koje su se tu od davnina slavile, čak i za Osmanlijskog carstva kada su bile zabranjenje. Od tud i naziv Misišta.

Simboli Misišta na Bilima su velebni hrastovi koji već stoljećima su tu i odolijevaju i prkose i režimima i vremenskim prilikama i neprilikama. Nije poznato koliko su zapravo stari, ali najstariji stanovnici Grabove Drage svjedoče da su njihovi roditelji, bake i djedovi pričali da su izgled i veličina ovih hrastova bili ovakvi i u njihovoj mladosti; a po završetku svete mise, vjernički puk i fratri nastavili bi se družiti i objedovati u njihovoj debeloj hladovini. Ta se tradicija ”Bilske užine” zadržala do danas.

Nažalost, te stoljetne ljepotane počeo je nagrizati zub vremena. Prošle godine u travnju bura je polomila najvećeg među njima. Oštećeni hrast moralo se ukloniti, a preostale zaštititi. Članovi eko udruge Prijatelji Bila ”Misište” savjesno brinu o ovom lokalitetu, te su prije nešto više od 15 godina uredili okoliš Misišta i prema prijedlogu stručnjaka zaštitili hrastove oko kojih su napravili kamenu ogradu i nasuli dodatni sloj zemlje, a planiraju i sadnju novih.

Teško je i zamisliti da je ta škrta i kamenita zemlja mogla izroditi tolike gorostase, ispod čijih krošanja se skriva još mnogo prirodnih ljepota. Komad je to hercegovačkog krša koji je u posljednje vrijeme česta destinacija rekreativaca, izletara i vikendaša.

Većini je neradna nedjelja sutra. Iskreno se  nadamo da smo nekom dali ideju gdje i kako ju provesti – u prirodi, na čistom zraku, u ugodnu društvu i u hladu stoljetnih bilskih ljepotana.

Pozivnica je među fotografijama 😊

Lokalitet: Misište na Bilima, 16. lipnja. 2023. godine

/Misija FRAMOST/