U povodu 42. obljetnice ukazanja Blažene Djevice Marije, Međugorje je jučer preplavilo na desetke tisuća vjernika i hodočasnika iz cijelog svijeta, od ranih jutarnjih sati sudjelujući u procesijama i molitvenim programima. Molile su se krunice, pjevale marijanske pjesme, zahvaljivalo se Gospi i molilo za mir. Mnogi vjernici, iz susjednih mjesta i općina, pješice su prešli desetke kilometara kako bi ispunili svoje zavjete i počastili Blaženu Djevicu Mariju.

Program proslave 42. obljetnice počeo je jučer u 6.00 sati tradicionalnom ”Hodnjom mira”, koja je krenula ispred samostana Svetog Ante na Humcu prema župnoj crkvi svetog Jakova u Međugorju. Tisuće hodočasnika, zajedno i mladi i stari, pa i djeca, noseći zastave zemalja iz kojih dolaze i slijedeći križ, u koloni molili su za mir. Kolonu, kao i svečano misno slavlje, predvodio je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić.

Rijeke vijernika i hodočasnika se očekuju i danas, 25. lipnja, kada se i svečano proslavlja 42. obljetnica Gospinih ukazanja i milosti. Svete mise služe se jutros od 6.00 sati, a središnje svečano misno slavlje bit će upriličeno večeras u 19.00 sati. Sat vremena prije početka svete mise, u 18.00 sati, molit će se krunica, a nakon mise uslijedit će zajedničko jednosatno klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, koje će se nastaviti u tišini do 7 sati ujutro.

  1. i 25. lipnja 1981. godine šestero djece na Podbrdu vidjelo je Gospu.

Od tada Međugorje je privuklo milijune hodočasnika, koji dolaze s različitim potrebama i zavjetima, tražeći mir i spokoj u molitvama.

Sveta Stolica još uvijek nije zauzela službeno stajalište o ukazanjima u Međugorju, nakon što je posebno povjerenstvo provelo višegodišnje istraživanje, a Papa imenovao posebnog apostolskog vizitatora za Međugorje. Tu dužnost sada obnaša nadbiskup Aldo Cavalli.

Međugorska župa utemeljena je 1892. godine i stavljena pod zaštitu sv. Jakova, zaštitnika hodočasnika. Sastavnice svetišta su Podbrdo, mjesto Gospina ukazanja, brdo Križevac i crkva sv. Jakova.

Blažena Djevice Marijo, MOLI ZA NAS !!

 /Misija FRAMOST/