Festival dalmatinskih klapa je tradicija duža od pola stoljeća koja u gradu Omišu tijekom srpanjskih toplih noći oživi uz zvuke izvorne klapske pjesme koju je prepoznao i zaštitio čak i UNESCO. Festival je postao sinonim okupljanja svih koji vole slušati, stvarati ili njegovati klapsku glazbu.

Na ovogodišnjem 57. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, koji se odvija od 10. lipnja do 22. srpnja kroz dvanaest zasebnih večeri, u Večeri novih skladbi za najbolju je proglašena skladba ”Gomila” koju je izvela muška klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog.

Glazbu pobjedničke skladbe autorski potpisuje Živko Ključe, a stihove Pjero Mirić. Time su osvojili zlatnu plaketu kao autori najuspješnije nove skladbe ovogodišnjeg 57. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu prema ocjenama stručnog ocjenjivačkog povjerenstva.

“Draga klapo Vinčace od srca velika i neizmjerna hvala. Mnogi znaju, a i vidjeli su da postoji zlato i srebro Zadra, znaju i vidjeli su i Vinodolski zakonik, a sada pomalo i poneki znaju da postoji zlato i srebro Novog Vinodolskog kroz Ključe-Vinčace. Pa u to ime živili, zdravi i veseli bili”, kazao je Živko Ključe.

Živko Ključe, hrvatski kontrabasist, melograf, pedagog i skladatelj, a koji je svojevremeno predavao glazbenu kulturu u Stolačkoj gimnaziji umjetnički je voditelj i osnivač nekoliko klapa (Mostar, Poletarci, Narona, Bevanda, Dobrkovići, Diva, Ar’ja).

Utemeljitelj je i Gudačkog kvinteta u Mostaru. Posvećuje se i pedagoškoj djelatnosti u mostarskoj Muzičkoj školi. Ulaže napore oko očuvanja glazbene baštine doline Neretve, prikupljajući i zapisujući stare napjeve, kako svjetovne tako i crkvene.

Kao skladatelj višestruko je nagrađivan na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu (zlatna, srebrna i brončana plaketa) te na festivalu Klape Gospi Sinjskoj (zlatna, srebrna i brončana statua Gospe Sinjske). Dobitnik je Nagrade Grada Opuzena za promicanje glazbe i pedagošku djelatnost.

Član je više glazbenih strukovnih udruga (Hrvatsko društvo skladatelja, Muzikološko društvo Federacije Bosne i Hercegovine, Hrvatska udruga orkestralnih i komornih umjetnika, Hrvatski glazbeni zavod, Društvo prijatelja glagoljice, Matica Hrvatska, Zaklada Delmata, HAZU BiH).

Za izniman i kreativan stvaralački opus u području glazbene umjetnosti, pedagoški rad s mladima i očuvanje hrvatske glazbene baštine odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Gospodinu Živku, našem dragom profesoru i prijatelju, iskreno čestitamo i na ovoj nagradi, jednoj od mnogobrojnih u njegovoj bogatoj i uspješnoj glazbenoj karijeri, i želimo još puno uspjeha u daljnem radu i stvaralaštvu.

 

Izvori: /stolac.co/, /dalmatia.hr/

/Misija FRAMOST/