20. srpnja Crkva slavi blagdan svetog Ilije – zaštitnika od vatre i groma, ujedno i zaštitnika Bosne i Hercegovine. Kao starozavjetni prorok Ilija ima vrlo važno mjesto u židovskoj, kršćanskoj i islamskoj predaji, o čemu svjedoče brojni spisi o njemu.

Sveti Ilija starozavjetni je prorok zvan i Gromovnik. Ilija na hebrejskom (Elijjahu) znači ”moj Bog je Jahve” i to predstavlja životni program toga neobičnog proroka. Rodom je bio iz Tišbe, pa se naziva i Tišbijac.

Djelovao je i naviještao Božju riječ u Sjevernom kraljevstvu ili Kraljevstvu Izrael u IX. stoljeću prije Krista u vrijeme kraljevanja Ahaba i Ahazje. Spada u četiri osobe Starog Zavjeta ili vremena prije Isusa, koje evanđelja posebno spominju. To su Abraham, Mojsije David i Ilija.

Evanđelisti su obuzeti likom ovog čovjeka velike vjere te ga zato spominju više puta. On je veliki junak, koji se ne bori za sebe, nego za Boga. Borio se kao nijedan prorok prije njega da njegov narod ne ode od Boga, nego da pripada i da se klanja samo Bogu.

Ime Ilija znači: Gospodin je moj Bog! Govorio je: Ne može se častiti i klanjati krivim bogovima uz pravog Boga. Borio se protiv idola u svom narodu.

Prema Svetom pismu bio je ”Podignut u vihoru ognja, u kolima s plamenim konjima”.

Kao starozavjetni prorok Ilija ima vrlo važno mjesto u židovskoj, kršćanskoj i islamskoj predaji, o čemu svjedoče brojni spisi o njemu.

Štovanje svetog Ilije je dosta rašireno u karmelićanskom redu. Njegov se blagdan u njihovu misalu prvi put pojavio 1551. Hodočasnici u Svetu Zemlju sjećaju se Sv. Ilije naročito na brdu Taboru i Karmelu. Svake godine 20. srpnja mnoštvo hodočasnika dolazi na brdo Karmel, a među njima ima kršćana raznih obreda, Židova i muslimana. Židovska apokaliptika držala je da Ilija nije umro, nego da će umrijeti skupa s Henokom na koncu vremena boreći se protiv Antikrista.

U slavenskom pučkom vjerovanju, što je prisutno i u hrvatskim krajevima, Ilija “zapovijeda” gromovima i kiši, pa od tud još i naziv sveti Ilija Gromovnik.

Sveti Ilija je naročito štovan među Hrvatima. Osobito štovanje iskazuju mu Hrvati u Slavoniji i Bosni i Hercegovini. Zaštitnik je Bosne i Hercegovine, Đakovačko-osječke nadbiskupije, Žumberka i Žumberčana te mnogih naselja, župa, crkava i samostana diljem svijeta.

Biskup fra Pavao Dragićević tražio je od Svete Stolice (Vatikana) da se sv. Ilija slavi kao zaštitnik Bosanskog kraljevstva. Sveta Stolica je udovoljila njegovom zahtjevu dokumentom od 26. kolovoza 1752., stoga ga Hrvati u BiH danas slave kao zaštitnika Bosne i Hercegovine.

Prošnje svetom Iliji

Gospodine, ti si se proroku Iliji objavio u šutnji i samoći:  pomozi i nama da, slobodni od svega što nas priječi, čujemo tvoj glas i da te uvijek tražimo i nalazimo, molimo te.

Gospodine, ti si Iliju proroka na putu prema Horebu ispunio snagom: udijeli i nama da, ojačani Tijelom i Krvlju Kristovom, stalno hrlimo tebi u susret, molimo te.

Gospodine, ti si se Iliji objavio u šapatu laganog lahora: daj da u pažljivoj šutnji i spremnoj poučljivosti razumijemo i najblaža nadahnuća Duha Svetoga, molimo te.

Gospodine, potaknut Ilijinom molitvom na gori Karmelu, dao si s neba spasonosnu kišu: ispuni i nas duhom molitve te svijetu izmolimo kišu tvojih darova, molimo te.

Gospodine, proroka Iliju si postavio službenikom pomirenja između otaca i sinova: i nas učini zauzetim vjesnicima mira da bi Kristov mir vladao u svijetu, molimo te.

Gospodine, u ognjenom vihoru uzeo si proroka Iliju k sebi: primi dobrostivo našu pokojnu braću u zagrljaj svoje slave, molimo te.

Molitva

Svemogući vječni Bože, ti si pozvao blaženog Iliju, svoga proroka i našeg zaštitnika, da živi pred tvojim licem i revnuje za tvoju slavu. Daj i nama, svojim slugama, da vazda tražimo tvoje lice i budemo svjedoci tvoje ljubavi. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

Sveti Ilija, MOLI ZA NAS!!

Svima koji nose ime Ilija, Ilko, Ilka, Ilinka, Ilijana… želimo sretan imendan.

 

Izvori: /hip.ba/, /nedjelja.ba/, /rastimougospodinu.com/

Vezani članci: http://www.framost.com/2023/07/20/20-srpnja-sveti-ilija-prorok/

/Misija FRAMOST/