Koliko smo samo puta čuli za narodnu izreku: ”strpljen – spašen”… I iako znamo da za najbolje stvari treba vremena, tako često nam je teško čekati da to vrijeme prođe i da nam se želje ispune. Potreban nam je uzor u strpljivosti, a upravo danas, 26. srpnja, slavimo prave primjere strpljivosti i pouzdanja u Boga – svetu Anu i svetog Joakima. Dvoje je to vjernih supružnika iz čije je ljubavi potekla najsvetija žena koja je odgovorila na Božji poziv i podarila nam Spasitelja.

O njima u Bibliji nema spomena, no zato se njihovo ime spominje u jednom apokrifnom spisu iz 2. stoljeća – u Jakovljevu protoevanđelju. Taj spis govori da su Ana i Joakim bili dobri, pobožni, pravedni, imućni i mudri ljudi, a Marija, njihova jedinica, rodila im se kad su već bili u poodmakloj dobi.

Joakim je polovicu prihoda dijelio siromasima, a polovicu je davao u Hram kao žrtvu Gospodinu za otpuštenje svojih grijeha. Kad se jednom nalazio u Hramu prinoseći svoju žrtvu, neki Ruben predbacivao mu je nevrijednost jer s Anom nema djece. U Izraelu ni jedan pravednik nije ostao bez potomaka. To je Joakima veoma pogodilo, pa se na 40 dana povukao u pustinju kako bi molio i postio te isprosio potomka od Gospodina.

U međuvremenu je i Ana vapila Gospodinu moleći za plodnost. Jednoga dana ukazao se anđeo, najprije Joakimu u pustinji, a zatim i Ani, kako bi im navijestio da će postati Marijini roditelji, roditelji Majke Isusove, Majke Mesijine.

Ana i Joakim obećali su Gospodinu, ako im podari dijete, da će ga posvetiti u Hramu. Ana je u poodmakloj dobi rodila kćer i dala joj ime Marija. Kad je Marija imala tri godine, roditelji su ju odveli u Hram i prikazali ju Gospodinu.

Pobožnost prema Marijinim roditeljima bila je raširena na istoku od prvih dana kršćanstva, dok se na zapadu proširila od kraja 12. stoljeća, a značajnije tek od 16. stoljeća.

Papa Urban VII. uveo je blagdan svete Ane za Englesku 1378. god., a papa Grgur XIII. proširio ga je 1584. god. na cijelu Crkvu. Sam blagdan svete Ane se i na Istoku i na Zapadu slavio u različite dane tijekom stoljeća (npr. 25. srpnja, 9. rujna ili 8. prosinca), sve dok se puno kasnije nije utvrdio današnji. Sveti Joakim je ostao zasjenjen, ali je također uvršten u liturgijski kalendar 1584. god. (slavio se 20. ožujka), a tada su se, pa sve do 1969. god., dvoje supružnika slavili zasebno. Od te se godine njihov spomen slavi zajedno, i to 26. srpnja.

I danas je puno raširenija pobožnost prema svetoj Ani nego prema svetom Joakimu, koja je vrlo omiljena svetica u hrvatskom narodu. Zaštitnica je roditelja bez djece, trudnica, majki i baka, udovica, kućanica, tkalja, radnika raznih struka, a zazivaju je kod neplodnosti i izgubljenih stvari, te kao pomoćnicu pri lakoj smrti, kod kostobolje i groznice. Sveti Joakim se posebno časti kao zaštitnik očeva i djedova, ali i kao zaštitnik domaćica, trudnica i porodilja. Njihov se pak blagdan slavi također i kao dan posvećen bakama i djedovima. Štuju ih, posebno svetu Anu, uz katolike, i pravoslavci, anglikanci i muslimani.

U ikonografiji se sveta Ana prikazuje s Joakimom, Isusom i Marijom, a oznake su joj knjiga i vrata. Sveti Joakim se obično prikazuje s lopatom, sa svetom Anom i Djevicom Marijom, a oznake su mu janje i golub.

Ime Joakim hebrejskog je porijekla i znači: ”Bog čini jakima”. Ime Ana također je hebrejskog podrijekla i znači: ”koja se odlikuje milosrđem”. Sveti Joakim i Ana postali su simbol starosti koja se otvara plodnosti milosti.

U vremenima krize obiteljskoga života na sv. Joakima i Anu možemo se ugledati kao na čestit primjer pobožnosti, odgoja djece u istinskoj vjeri i življenja bračnoga života prema Božjoj zamisli. Oni nam služe kao dokaz da uz poštovanje, ljubav, razumijevanje i međusobno povjerenje, ali i povjerenje u Boga ljudi mogu zajedno ostarjeti sretni. I danas brojni bračni parovi koji imaju teškoća sa začećem utječu se moćnomu zagovoru sv. Joakima i Ane.

Molitva sv. Ani

Velikom pobožnošću padam na koljena pred tobom, sv. Ano. Ti si ona koja si zbog svojih velikih krjeposti zaslužila da budeš odabranom za majku Marije, koja je milosti puna blagoslovljena među svim ženama, koja zavrijedi da postane Majkom utjelovljene Riječi.

Udostoj se, zbog ove milosti, primiti me u broj tvojih štovatelja, jer to želim biti kroz čitav život. Uzmi me pod svoje okrilje te mi u Bog isprosi nasljedovanje svih krjeposti kojima si ti obdarena. Isprosi mi spoznaju i kajanje zbog mojih grijeha, žarku ljubav prema Kristu i Mariji te milost stalna ispunjavanja svih mojih dužnosti.

Izbavi me od svih pogibelji u životu, a u smrtnom mi času priskoči u pomoć da sretno prispijem u vječni život, gdje ću slaviti tebe, presretna majko, utjelovljenu Riječ u krilu Bl. Djevice Marije. Amen.

Zdravo Marijo…

Molitva sv. Joakimu

O, veliki i slavni sv. Joakime, radost mi obuzima srce kad pomislim da si među svim svetcima upravo ti bio odabran za suradnika božanstvenih tajni, obogativši cijeli svijet Majkom Božjom!

Tom si izvanrednom povlasticom postao zagovornik kod Majke i Njezina Sina, pa nam zbog toga možeš isprositi mnogo milosti koje su nam veoma potrebne.

Velikim ufanjem hrlim pod tvoje okrilje, da ti otkrijem sve duševne i tjelesne potrebe svoje, i svoje obitelji, preporučujem se moleći se tebi za osobitu milost, kojoj se nadam, koju očekujem po tvome zagovoru.

Molim te da mi isprosiš unutarnju sabranost i otrgnuće od svih prolaznih dobara, te da živo i ustrajno ljubim Isusa i Mariju.

Isprosi mi također pobožnost i poslušnost prema svetoj Crkvi i Papi, te da ustrajem živjeti i umrijeti u vjeri, nadi i savršenoj ljubavi zazivajući presveta imena Isusa i Marije. Amen.

3 Očenaša, Zdravomarije i Slava Ocu…

 

Sveta Ana i sveti Joakime, MOLITE ZA NAS !!

Svima koji nose ime Ana, Anica, Anka, Ankica, Joakim… čestitamo imendan.

 

Izvori: /glas-koncila.hr/, /vjeraidjela.com/, /laudato.hr/,  /sh.wikipedia.org/

Vezano: http://www.framost.com/2023/07/26/26-srpnja-sveti-ana-i-joakim-roditelji-blazene-djevice-marije/

/Misija FRAMOST/