Tradicionalna sveta misa na Vanjači - Čabulji, 30. srpnja 2023.

Jučer, 30. srpnja, je tradicionalno, već 28-u godinu za redom, slavljena sveta misa na Vanjači – Čabulji, u spomen trojice naših sumještana nevino i mučki ubijenih na tom mjestu u II. svjetskom ratu.

Pri prolasku neprijateljske vojske, 5. listopada 1942., Luka Marić Meštrov iz Goranaca, Adam Vrljić iz Bogodola i Stipe Čuljak iz Prova, dok su prikupljali jesenji urod sa svojih njiva, bivaju uhićeni, mučeni, u žicu povezani i u obližnoj šumi, pod okriljem noći, masakrirani i ubijeni.

Ovaj događaj se počeo javno spominjati tek nakon 1993. godine, a 1995. služena je i prva sveta misa za pokoj duša njihovih i u spomen njihove mučeničke smrti. Od tada se tradicionalno svake godine zadnje nedjelje u mjesecu srpnju na tom mjestu slavi sveta misa.

Tu je 2002. podignuto i spomen obilježje, na kojem stoji zapisano:

”Istrgnuti iz svojih obitelji, krivica im jedina bi što su Hrvati — rimo katolici. Čabulja je čula njihove smrtne jauke i zadnje izdisaje. Sačuva tajnu i ispisa je rukom potomaka. Djeca Vaša, i djeca djece Vaše, niču iz Vaše krvi i žrtve i ostaju Vam vječnim dužnikom i Nasljedovateljem. Vi i svi hrvatski mučenici počivajte u Miru Božjem. Amen!” AD 2002.

Riječi su to koje opominju i obvezuju da ne zaboravimo svojih mučenika.

Jučerašnje sveto misno slavlje na Vanjači predslavili su fra Mile Vlašić i fra Luka Marić.

Dio od svete mise i vjerničkog zajedništva, a potom i druženja u ovom kutku netaknute prirode donosimo na priloženom linku i u fotogaleriji u nastavku…

VIDEO/ Propovijed fra Mile Vlašića :  https://www.youtube.com/watch?v=W9MwPoQK8-E

 

Video i foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/