Logo Svjetskog dana mladih u Lisabonu 2023.

Misom otvorenja u Lisabonu, koju je sinoć, u utorak 1. kolovoza, predslavio lisabonski patrijarh kardinal Manuel Clemente, započeo je Svjetski dan mladih.

Lisabon je grad domaćin četvrtog svjetskog dana mladih kojim će predsjedati papa Franjo, nakon Svjetskog dana mladih u Brazilu (2013.), Poljskoj (2016.) i Panami (2019.). Riječ je o 37. Svjetskom danu mladih koji je prvotno trebao biti održan u portugalskom glavnom gradu 2022., ali je odgođen zbog izvanrednog globalnog stanja uzrokovanog pandemijom bolesti COVID-19.

Za ovogodišnji moto Svjetskog dana mladih papa Franjo je odabrao: ”Marija ustane i žurno ode!”, biblijski citat koji govori o pohođenju, preuzet iz Evanđelja po Luki, kada Marija odlazi u posjet svojoj rođakinji Elizabeti nakon što je Anđeo navijestio Blaženoj Djevici Majci da će biti Majka Sina Božjega.

U Lisabonu se nalazi oko 354 tisuće mladih hodočasnika koji su iz cijeloga svijeta došli kako bi sudjelovali na Svjetskom danu mladih, a među njima je i oko 1600 Hrvata. Prisutno je gotovo 700 biskupa, među kojima je i 30 kardinala.

Program je započeo sinoć, 1. kolovoza, svetom misom otvorenja u Parku Eduarda VII u 19 sati. Kardinal Clemente je na početku propovijedi pozdravio sve prisutne hodočasnike i poželio im dobrodošlicu. Kazao je da je misa koju slave misa Pohoda Djevice Marije te je posjetio na geslo ovogodišnjeg susreta: ”Tih dana usta Marija i pohiti” (Lk 1, 39). Misa je završena svečanim blagoslovom te su mnogi mladi ostali u parku pjevajući i družeći se.

Ovom najmasovnijem svjetskom katoličkom događaju pridružit će se i papa Franjo koji je u Lisabon stigao jutros kako bi uveličao tjedan vjerskih, kulturnih i svečanih događaja koji se svake tri godine održavaju u drugom gradu. U 5 dana u Portugalu papa Franjo imat će 11 nastupa, brojne susrete, a u subotu će posjetiti i marijansko svetište Fatimu.

Festival Svjetskog dana mladih 2023. traje do nedjelje 6. kolovoza. Od danas slijedi bogat tjedni program koji predviđa sudjelovanje mladih u zajedničkim molitvama, katehezama i glazbeno-duhovnim programima, pokorničkom bogoslužju s mogućnošću ispovijedi, svečanoj ceremoniji otvorenja, križnom putu, a vrhunac je molitveno bdijenje i euharistijsko slavlje (5. i 6. kolovoza) kada će im se pridružiti i papa Franjo.

Očekuje se da će na papinoj završnoj misi u nedjelju, 6. kolovoza, u Lisabonu biti milijun ljudi.

Svjetski dan mladih je, podsjetimo, susret mladih iz cijeloga svijeta s papom koji je 1986. pokrenuo papa Ivan Pavao II. Ovo hodočašće je proslava mladosti, izraz otvorenosti Crkve svima i sredstvo evangelizacije. Svake godine održava se lokalno na razini biskupija, a svakih nekoliko godina poprima međunarodnu dimenziju na susretu s papom; daje svježinu onima na putu vjere, ali i onima koji će na taj put tek krenuti; pruža nadu i milosrđe, osjećaj bratstva i zajedništva.

Izvori: /Bitno.net/, /laudato.hr/, /index.hr/

Foto: /Bitno.net/

/Misija FRAMOST/