Danas, 3. kolovoza, u svijetu se obilježava Međunarodni dan lubenica. Lubenica je prirodan antioksidans, a to svoje svojstvo duguje visokom udjelu vode i minerala. Velike količine tekućine u lubenici čiste toksine iz organizma. Idealna je hrana za ove vruće dane.

Ljudi ih često smatraju voćem zbog slatkog okusa, ali lubenica je zapravo povrće. Može se pronaći u supermarketima tijekom cijele godine, no najbolje ju je jesti u ljetnim mjesecima jer tada sadrži najviše hranjivih sastojaka. Izvrstan je izvor vitamina C, vitamina A, kalija i magnezija, sadrži puno vode, a ima samo 30 kcal na 100 g.

Lubenica je dobar izvor antioksidansa i hranjivih tvari. Slatka je i sočna, što ju čini savršenom poslasticom za gašenje žeđi tijekom ljetnih vrućina.

Osim što podržava hidrataciju, može također promovirati mnoge aspekte zdravlja i spriječiti određena zdravstvena stanja. Glavne zdravstvene dobrobiti lubenice su:

  1. Pomaže vam da ostanete hidrirani

Lubenica se sastoji od 92 posto vode, pa je to jednostavan način da hidrirate svoje tijelo. Čak i mala dehidracija ljeti može uzrokovati umor, grčeve i glavobolje. Pokušajte malo lubenice posuti solju nakon fizičke aktivnosti kako biste nadoknadili elektrolite i ugljikohidrate.

  1. Održava zdravu tjelesnu težinu

Budući da se većinom sastoji od vode, lubenica ima malo kalorija, te ćete se duže osjećate sitima. Može biti izvrsna opcija ako se pokušavate oduprijeti kaloričnijim slasticama.

  1. Podržava zdravlje očiju

Hranjive tvari u lubenici posebno su korisne kada su u pitanju vaše oči. Antioksidansi smanjuju rizik od problema s očima, dok vitamin A također podržava zdravlje vaše rožnice.

  1. Jača imunološki sustav

Doza vitamina C u lubenici podržava imunološki sustav koji se bori protiv infekcija.

  1. Ublažava bolove u mišićima

Lubenica također pomaže vašem tijelu da osjeća bolje nakon vježbanja. To je zahvaljujući citrulinu, koji pomaže u proizvodnji dušikovog oksida za poboljšanje protoka krvi i rada mišića.

  1. Dobra je za zdravlje kože

Lubenica ima vitamin C koji pomaže tijelu da proizvodi kolagen, koji podržava zdravlje stanica i sposobnost zacjeljivanja od ozljeda. Vitamin A iz beta-karotena pomaže u obnavljanju stanica kože, sprječavajući da koža ostane suha.

  1. Poboljšava probavu

Polifenoli u lubenici potiču dobre bakterije u vašim crijevima. To olakšava probavu, ali također jača imunološki sustav i proizvodnju hranjivih tvari u crijevima.

Sjemenke lubenice jako su zdrave

Malo tko da ne voli lubenicu. Zdrava je, osvježavajuća, sjajno rashlađuje u vruće ljetne dane, ali jednu stvar kod lubenice ne voli gotovo nitko, a to su koštice. Godinama su nas učili da ih se moramo riješavati, pa znamo provoditi minute i minute čisteći lubenicu od svake “crne točkice” koju vidimo. No, radimo veliku pogrešku – koštice lubenice nisu štetne, upravo suprotno.

Sjemenke lubenice jako su zdrave. Bogat su izvor magnezija, fosfora, kalija i drugih minerala. Pomažu našem tijelu da se riješi toksina, a od njih se može čak napraviti i čaj koji pomaže ljudima odstraniti pijesak iz bubrega.

Za pripremu tog čaja potrebne su četiri žlice mljevenih ili sitno narezanih sjemenki lubenice, svježih dakako. Potom ih se prelije kipućom vodom, s pola litre, i treba sačekati da se ohlade. Čaj se potom procijedi i popije, a treba ga konzumirati četiri puta u sedam dana.

Nadalje, osim za bubrege, sjemenke mogu pomoći da se riješite nadutosti jer sadrže vlakna koja stimuliraju rad probave. U njima se nalazi i kalij koji regulira količinu vode u organizmu i smanjuje otekline na zglobovima i stopalima.

U košticama se nalaze i velike količine vitamina B6, B1, C, koji jačaju imunitet. Pojavljuje se i mangan koji je dobar za zdravlje kože i kostiju. Triptofan koji je također u njima služi u proizvodnji serotonina, hormona sreće, i koristi se smanjenje stresa i liječenje od kliničke depresije.

Lubenice se u Egiptu uzgajaju više od 5.000 godina. Trebaju im vrući i sunčani uvjeti da bi uspijevale. Nekim sortama treba i do 130 toplih dana da sazriju. Većina ih sazrijeva za 85 do 100 dana. Prema Guinessovoj knjizi rekorda, najtežu lubenicu ikad uzgojio je 2013. godine Chris Kent iz SAD-a. Težila je čak 159 kilograma.

 

Izvori: /bljesak.info/, /klik.hr/, /rama-prozor.info/

/Misija FRAMOST/