Orovnik 2019

Prema narodnoj predaji tu se Gospa ukazala jednoj sirotoj ženi koja je skapavala od žeđi i koja je zavapila: „Gospe moja da mi je malo vode?“ Čula je odgovor: „Razgrni pijesak i naći ćeš vodu.“

Tradicionalno se svake godine, nedjelju iza Velike Gospe, služi sveta misa na Orovniku. Tim povodom, donosimo nekoliko riječi o tom svetištu.

Orovnik je najstarije Gospino svetište u Zapadnoj Hercegovini. Spominje se u Rimskim spisima davne 1671. god.

Dolaskom fratara u Hercegovinu (kraj 13. i početkom 14. stoljeća), vjerski se život u potpunosti promijenio. Premda su fratri bili putujući propovjednici (misionari), stvarali su vjerska središta i uporišta.

Prema narodnoj predaji tu se Gospa ukazala jednoj sirotoj ženi koja je skapavala od žeđi i koja je zavapila:

“Gospe moja da mi je malo vode?” Čula je odgovor: “Razgrni pijesak i naći ćeš vodu.” Kada je to učinila voda je potekla i teče do današnjeg dana.

Tako je i nastalo svetište na kojem je izgrađena kapelica i postavljen natpis:

“Putniče, zaustavi se i pozdravi Gospu”.

Na blagdan Velike Gospe od tada se slavila sveta misa do izgradnje crkve na Širokom Brijegu 1905. godine gdje je svetište kasnije i premješteno.

Od tada sveta misa na Orovniku se slavi prve nedjelje iza Velike Gospe. Samo vrelo je uredio Higijenski zavod iz Splita 1931. godine koje krasi pet cijevi ili “rore” kako ih nazivaju ovdašnji žitelji.

Hercegovački portal

/MISIJA FRAMOST/