Autoportret poznatog karlovačkog fotografa Stjepana Šantića snimljen 1930.-tih godina

Svjetski je dan fotografije – dan kojim odajemo počast nevjerojatnoj formi umjetnosti kakva je fotografija. Lagani klik fotoaparata, bljesak svjetla i trenutak u vremenu zauvijek uhvaćen. Možda digitalno, možda na filmu, medij nikad nije toliko važan koliko samo sjećanje na uhvaćeni trenutak.

Prvu fotografiju izradio je Nicéphore Niépce koristeći srebrni klorid premazivanjem komada papira. Međutim, fotografija mu je na kraju uvijek potpuno potamnila jer nije znao kako ukloniti srebrni klorid s papira kako bi sačuvao fotografiju.

19. kolovoza 1839. godine francuska je vlada u potpunosti besplatno objavila pojedinosti fotografskog procesa, nakon što je ranije te iste godine akademiji znanosti u Francuskoj Louis-Jacques-Mandé Daguerre predstavio dagerotipiju – prvi fotografski proces koji je ustvari imao komercijalnog uspjeha.

Daguerre je zamolio Francusku akademiju znanosti i umjetnosti da mu priznaju izum. Naime, tada je dagerotipija bila specifična jer joj je trebalo samo nekoliko minuta ekspozicije na kameri nakon čega se prikazala čista fotografija s mnoštvo detalja.

Tada izvanredan napredak i uspjeh na području fotografije, te njegovu važnost za čovječanstvo, članovi Francuske akademije su prepoznali i preporučili državi da otkupi izum.

Daguerre je dobio doživotnu mirovinu, a izum odnosno sva znanja oko dagerotipije su objavljena i dana javnosti na slobodnu upotrebu. Posrijedi je uistinu bio ”dar svijetu” , osim Velikoj Britaniji, gdje su se i dalje morali plaćati patentne licence.

Proces su razvili Joseph Nicèphore Nièpce i Louis Daguerre, po kojem je tehnika i dobila ime. No, taj dvojac nije bio jedini umiješan u posao ”snimanja trenutka”, jer je u Engleskoj William Henry Fox Talbot radio na vlastitom procesu – također 1839. godine, no zbog brojnih patentnih kontroverzi nije doživio komercijalni uspjeh. Zbog ovih pionira, ta se godina uzima kao godinom u kojoj je izumljena fotografija. Od tada se obilježava tkz. ”datum rođenja fotografije”, odnosno Svjetski dan fotografije.

Veliki skokovi u tehnologiji utjecali su na fotografiju jednako kao i na bilo koji drugi aspekt života diljem svijeta. Fotografije su s godinama postajale sve bolje i bolje.

Ipak, unatoč svim inovacijama i kreativnosti, znanosti, pa čak i velikoj količini umjetnosti koja se pojavljuje u području fotografije, malo toga može nadmašiti jednostavno zadovoljstvo snimanja fotografija i razvijanja filma kako biste uživali u cjelovitosti fotografija.

Možda ovaj svjetski dan nema neku težinu kao neki drugi, ali u svakom slučaju podsjeća nas na prolaznost vremena i važnost hvatanja trenutka u tom kratkom vremenu koliko ga u životu imamo. Pronađite stariju kameru i uživajte ponovno u mirisu filma od 35 mm. Prošećite i snimite nekoliko slika kako biste sačuvali vrijeme u fotografskom obliku na ”oldtajmerski” način.

Našim medijskim djelatnicima, kao i svim ljubiteljima fotografije i fotografiranja, art fotografije ili selfija, čestitamo ”rođendan” 😊

Također, 19. kolovoza se obliježava i kao Svjetski dan humanosti, s ciljem podizanja svijesti javnosti o aktivnostima humanitarne pomoći širom svijeta i važnosti međunarodne suradnje u tom pogledu. Posvećen je humanitarnim radnicima koji spašavaju žrtve ratova i prirodnih katastrofa, kao i onima koji su izgubili živote pomažući drugima.

Obilježavanjem ovog dana povećava se svijest o nužnosti pomaganja onima u potrebi, ali i odaje  počast onima koji pomažu. Prilika je to i da se podsjeti vlade svih zemalja na njihovu odgovornost za zaštitu i brigu o sigurnosti volontera i zaposlenika humanitarnih organizacija, bez koje oni ne mogu obavljati svoj posao.

Ujedinjeni narodi 2008. godine proglasili su 19. kolovoza Svjetskim danom humanosti, u sjećanje na 22 humanitarna radnika koja su 2003. godine izgubila život u bombaškom napadu u Baghdadu, Iran.

 

Izvori: /skole.hr/, /karlovacki.hr/, /mnovine.hr/, /www.hck.hr/

/Misija FRAMOST/