Sveta Ruža rođena je u Limi, glavnom gradu Perua, 20. travnja 1568. Na krštenju je po baki dobila ime Izabela. No, jedna Indijanka, kućna pomoćnica, promatrajući lijepo lice djevojčice, nalik na ružu, prozvala ju ju Ružom, a to lijepo ime prihvatila je cijela obitelj. Štoviše, kad je biskup Lime, sv. Turibije, djevojčicu krizmao, učinio je to na ime Ruža. Tim imenom ona je ušla u povijest svoje domovine i cijele Crkve.

Svaki svetac ima svoju karizmu, nešto na što ga Duh Božji naročito potiče. Kod Ruže je to bila cijeli život tražena i prakticirana pokora. Ona je bila upravo dovitljiva i neumorna u traženju novih oblika i čina pokore. Budući da je bila lijepa, roditelji su ju htjeli udati za mladića iz jedne dobre obitelji. No, Ruža je za zaručnika izabrala Isusa Krista i Njemu se sva predala. Da bi nekako onemogućila udaju, ošišala je svoju lijepu kosu te je svoje ruke umočila u vapno i tako ih nagrdila. Oko bokova je cijeli život nosila opasan lanac, a na glavi željeznu bodljikavu krunu. Nosila je i pokorničku košulju, bičevala se, postila te stanovala u maloj kolibi koju je sagradila u vrtu roditeljske kuće.

No, aktivnost Ruže Limske nije se iscrpila jedino u pokori. Ona se vježbala i u drugim krjepostima, a stekla je naobrazbu i kulturu kakvu je malo koja žena u ono doba imala. I tako je njezin život za njezine suvremenike postao znak i poticaj. Ljudi su joj se divili, no i osjećali su se potaknuti da i sami budu bolji.

Ruža je u 20. godini života obukla odijelo dominikanske trećoredice. Ono ju nije dijelilo od svijeta, već joj je dalo još veći ugled da u svome rodnome gradu, idući među ljude, čini dobro svake vrste. Kraj svega toga našla je uvijek vremena da sate i sate moli i razmatra. Molitvu bi prekidala ručnim radom, u kojem je stekla veliku vještinu.

Enrique Dussel spominje tri veoma značajna djela što ih grad Lima duguje svojoj velikoj svetici. Ona je osnovala prvi kontemplativni samostan u Južnoj Americi. Drugo djelo je stalna služba siromasima, na što je poticala i svoju majku, a treće djelo Ruže Limske bijahu misije te nam u tome i danas može poslužiti kao lijep primjer misijske svijesti i zalaganja za misije. Umrla je 24. kolovoza 1617. ponavljajući u agoniji neprestano ove riječi: ”Isuse, Isuse, ostani kod mene!” Papa Klement X. proglasio je 12. ožujka 1672. Ružu Limsku svetom.

Pokopana je u Limi u samostanu Rosario, a s njom su pokopana još dva svetca: sv. Martin de Porres i sv. Ivan Macias, obojica dominikanci.

Sveta Ruža Limska prepoznala je poziv na posvećeni život, ali njezini roditelji to nisu razumjeli. Željeli su da se uda, i često su ju ismijavali zbog njezine želje za samostanom. Suočena s protivljenjem roditelja, Ruža je ostala u obiteljskoj kući s njima, i posvetila se je molitvi i dobrim djelima. Molila se je za roditelje, nadajući se da će jednom razumjeti njezin poziv da bude Kristova zaručnica.

Kasnije su se njezini roditelji suočili s financijskim problemima, pa je Ruža, da bi im pomogla, šivala cijeli dan i cijelu noć. Premda se oni nisu dobro ophodili prema njoj, Ruža je pomogla roditeljima kada su je trebali, a danas se smatra snažnom zagovornicom svih majki kojima je potrebna dodatna milost od Boga. Evo jedne molitve za sve majke, posebno one koje su umorne i iscrpljene, kojima je potrebna snaga.

MOLITVA

Sveta Ružo, pobožna Djevica, mirisna ružo u Božjem vrtu, slatko cvjetajući usred trnja muke i nevolje, bijela poput snijega u besprijekornoj nevinosti svoga srca, blistava u ljubavi Božjoj koja te je prožimala. Tvoja predanost roditeljima bila je toliko velika da si se trudila noću i danju kako bi ublažila njihovo siromaštvo, a za njih si se i nježno brinula u njihovoj bolesti. Najzahvalnija, najponiznija kćeri, sažali se nada mnom i nad mojom djecom. Nauči me vladati se kršćanski, kako bih zaslužila srdačnu zahvalnost svoje djece. Pouči moju djecu da cijene moju ljubav i brojne žrtve koje radosno činim za njih; nauči ih da mi uzvrate sinovskom ljubavlju i poslušnošću, i najviše žarkim molitvama za mene. Blagoslovi mene i cijelu moju obitelj. Daj da se naša srca intimno sjedine čak i u nevolji; pomozi da ne polažemo svoju sreću u ovaj svijet, već da gajimo nadu u budući vječni blagoslov. Molim te posebno za sve kršćanske majke, da se među njima probudi kršćanski život i osjećajnost. Neka se ti osjećaji što više prošire, ujedinjujući sve obitelji u jednu veliku Božju obitelj, u kojoj Isus Krist može živjeti i vladati s Bogom Ocem i Duhom Svetim. Amen.

Sveta Ružo, MOLI ZA NAS!!

Svim Ružama, Ružicama,… čestitamo imendan!

 

Izvori: /laudato.hr/, /mojmolitvenik.com/, /hkm.hr/

Vezano: http://www.framost.com/2023/08/23/23-kolovoza-sveta-ruza-limska/

/Misija FRAMOST/