Nesreća u rudniku Kreka, koja se dogodila 26. kolovoza 1990., bila je najveća nesreća u povijesti rudarstva u Bosni i Hercegovini, ali i u cijeloj bivšoj SFRJ. Za tu nesreću nitko nikada nije odgovarao.

Život je tu noć izgubilo 180 rudara iz najmlađe smjene ovog rudnika. Prosjek dobi poginulih bio je 27 godina. Preživio je samo jedan rudar, koji je zadobio teške ozljede i opekotine drugog i trećeg stupnja, oštećenje čitavog živčanog sustava i nekoliko dana bio i u komi.

Iza poginulih rudara ostale su obitelji s 365 djece. Za djecu se godinama skrbio Rudnik Kreka, putem zaklade ”26. august”, koju je formirao Rudnik Kreka radi skrbi o obiteljima nastradalih.

Mramor je do te nesreće imao dva rudnika lignita u funkciji, rudnik Dobrnja-Mramor-Sjever i rudnik Dobrnja-Mramor-Jug. U pogonu je samo Dobrnja-Sjever, jer je jama Dobrnja Jug zatvorena nakon tragedije.

Vještaci istrage pokrenute 2006. prema nalogu Županijskog tužiteljstva u Tuzli, došli su do zaključka da je osnovni uzrok nezgode eksplozija oblaka ugljene prašine do koje je došlo nepravilnim miniranjem čelične podgrade.

U znak sjećanja na ovu tragediju, svake godine u Rudnicima Kreka, uz nazočnost predstavnika ovdašnjih organa vlasti odaje se počast poginulim rudarima kod spomen obilježja u krugu Rudnika Dobrnja-Jug u Mramoru, uz nadu da se slična tragedija nikada više neće dogoditi.

Posljednji ispraćaj tragično stradalih rudara u rudniku Kreka, kolovoz 1990.

Izvor: / hr.wikipedia.org/

/Misija FRAMOST/