Međunarodni dan nestalih osoba spomendan je kojim se 30. kolovoza svake godine obilježava sjećanje na osobe koje se smatraju nestalima. U Hrvatskoj se istoga nadnevka obilježava i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu.

Međunarodni dan nestalih osoba proglasila je Organizacija ujedinjenih naroda.

To je dan sjećanja na sve osobe koje se smatraju nestalima, bez obzira jesu li nestale u ratnim zbivanjima, ili su bile žrtve počinjenih zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava, te čije sudbine i mjesta ukopa nisu poznati.

Nestala osoba je svaka osoba koja se udaljila iz svog uobičajenog okruženja (mjesta prebivališta ili boravišta) protivno svojoj volji ili u skladu sa svojom voljom, ako to s obzirom na njene uobičajene životne navike, ponašanje, socijalne kontakte, profesionalne aktivnosti, nije uobičajeno.

Prema podacima Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), u ratovima na području bivše Jugoslavije nestalo je oko 40.000 osoba od čega je najveći broj, više od 30.000, nestalo u Bosni i Hercegovini, gdje se i nakon 28 godina još uvijek traga za oko 7.000 nestalih.

Brojna udruženja i koordinacije obitelji nestalih osoba na ovaj dan se okupljaju tražeći pomoć i podršku državne vlasti, jer problem nestalih nije samo problem njihovih obitelji nego i države.

 

Izvori: /hr.wikipedia.org/, /radiosarajevo.ba/, /fokus.ba/

/Misija FRAMOST/