Devetnica je molitva tijekom devet dana uzastopno koju možete moliti na željenu nakanu ili kao zahvalu za primljene milosti i spada među najpopularnije oblike pobožnosti današnjih vremena. One imaju stare, pa čak i duboke biblijske korijene.

I sami možemo načiniti devetnicu od devet nama najdražih molitava. Crkva, međutim, preporučuje da pokušamo uskladiti privatnu pobožnost s liturgijskom godinom, a ovdje donosimo devetnice koje možete izmoliti kao pripravu za spomendane i svetkovine koje slavimo u rujnu.

 

Devetnica za svetkovinu Uzvišenja svetoga Križa

Blagdan slavimo 14. rujna, a devetnica započinje 5. rujna.

Kristov križ nama kršćanima simbol je spasenja. Blagdan Uzvišenja Sv. Križa potječe iz Jeruzalema. Obilježava ga se na 14. rujna – dan nakon godišnjice posvete bazilike Uskrsnuća nad grobom Isusovim.

Devetnicu za svetkovinu Uzvišenja svetoga Križa možete pronaći ovdje:

https://www.medjugorje-info.com/devetnice/devetnica-za-svetkovinu-uzvisenja-svetoga-kriza#google_vignette

 

Devetnica Gospi Žalosnoj

Blagdan slavimo 15. rujna, devetnica počinje 6. rujna.

Gospa Žalosna ili Marija od sedam žalosti je kršćanska marijanska svetkovina koja se slavi tjedan dana nakon Male Gospe, u spomen na Sedam žalosti Blažene Djevice Marije.

O Marijinim žalostima počeli su u 18. stoljeću pobožno razmišljati redovnici serviti, a zatim su nastajale mnoge bratovštine Gospinih žalosti. Servitima je 1667. Sveta Stolica posebno dopustila svetkovinu u čast Gospe od sedam žalosti. Taj blagdan 1735. preuzima čitavo španjolsko kraljevstvo, a papa Pio VII. proširio ga je 1814. na cijelu Crkvu. Gospa Žalosna zaštitnica je Slovačke, američke države Mississippi, talijanske pokrajine Molise, redovničke kongregacije Svetog Križa te mnogih krajeva u Hrvatskoj.

Umjetnici često znaju Gospinu žalost, koja zapravo nagoviješta Isusovu muku i Marijinu suživljenost sa svojim Sinom, prikazivati tako što joj sedam mačeva probadaju srce (stoga se i sam blagdan ponekad naziva Marija od sedam žalosti) ili se oko nje u polukrugu nalazi sedam medaljona s prizorima koji simboliziraju ove njezine teške trenutke:

  • kada joj je Šimun prorokovao da će joj mač boli probosti dušu
  • kada je s Josipom i tek rođenim Isusom morala bježati u Egipat kako bi izbjegla pokolju koji je propisao kralj Herod
  • kada se Isus kao dvanaestogodišnji dječak izgubio u hramu dok su bili na hodočašću u Jeruzalemu
  • kada je izravno susrela svoga poniženog i izmučenog Sina dok je bio na svom križnom putu
  • kada je morala gledati Isusa dok su ga pribijali na križ
  • kada su mrtvo Kristovo tijelo skidali s križa i položili ga u njezino krilo, te
  • kada je promatrala polaganje Isusova tijela u grob

Devetnicu možete pronaći ovdje: Devetnica Gospi Žalosnoj (medjugorje-news.com)

 

Devetnica sv. Hildegardi

Spomendan slavimo 17. rujna, a devetnica počinje 8. rujna.

Svetu Hildegardu iz Bingena nazivali su ”čudom XII. Stoljeća”, i to ne samo zbog njezine svetosti, već i zbog njezina znanja. Njezini spisi o prirodi i liječenju dali su joj naslov prve njemačke istraživateljice prirode i liječnice.

Devetnicu možete pronaći ovdje:

https://www.bitno.net/vjera/devetnice/zapocnite-danas-devetnicu-sv-hildegardi-iz-bingena/

 

Devetnica svetom Josipu Kupertinskom

Spomendan slavimo 18. rujna, a devetnica počinje 9. rujna.

Svetom Josipu Kupertinskom zasigurno se najviše mole studenti uoči polaganja ispita i poteškoćama u učenju zahtjevnog gradiva. Iako neobrazovan te s ograničenim umnim sposobnostima, Josip je svim srcem želio postati fratar. Nakon neuspjela pokušaja pridruživanja franjevcima kapucinima, Josipov je ujak – franjavac konventualac – uvjerio zajednicu da njegovu nećaku pruži priliku. Josip je marljivo učio i za svećenika, iako uz jedva vidljiv uspjeh. Međutim, kada je izlazio na ispite, primao je posebnu milost te je trebao odgovoriti samo na nekolicinu pitanja koja je znao.

Nakon ređenja za svećenika, Josipova ljubav prema Kristovu stvarnome prisustvu u euharistiji, kao i prema Djevici Mariji, izazivala je kod njega često ekstatično lebdenje. Slava ovoga “letećega fratra” brzo se proširila te je postao duhovnik i ispovjednik brojnim skromnim ljudima, ali jednako tako i plemićima.

Sveti Josip Kupertinski umro je 1663., u 60. godini života. Svetim je proglašen 1767. dok je kasnije proglašen i zaštitnikom studenata i učenika, kao i zaštitnikom zrakoplovaca, a zazivaju ga za pomoć i zagovor djeca, odrasli i stariji koji se osjećaju nevoljeni, neprihvaćeni, odbačeni ili zanemareni.

Devetnicu možete pronaći ovdje:

Danas počinje devetnica sv. Josipu Kupertinskom, ‘letećem svecu’ i velikom zagovorniku studenata – Bitno.net

 

Devetnica svetom Padre Piu

Spomendan slavimo 23. rujna, a devetnica počinje 14. rujna.

Molite devetnicu  sv. Padru Piju, za određenu milost od Gospodina po njegovu zagovoru ili kako bismo zahvalili za već primljene milosti. Već za vrijeme zemaljskoga života uživao je veliku popularnost svetosti zbog svojih kreposti i svoga duha molitve, zbog žrtava i jer se potpuno posvetio dobru svih duša. U godinama poslije smrti sve više se širio glas o njegovoj svetosti i o čudesima koja su se događala po njegovom zagovoru. Ta činjenica je postala nezaobilazni crkveni fenomen koji se proširio po cijelom svijetu i u svim slojevima ljudi. Tako Bog otkriva Crkvi želju, da ga proglasi i na zemlji njegovim vjernim Slugom. Nije prošlo mnogo vremena i kapucinski Red je pokrenuo korake prema propisima crkvenoga prava za početak procesa za njegovo proglašenje blaženim i svetim.

Nakon utvrđenih činjenica koje su se tražile, Crkva je Pija proglasila blaženim 2. svibnja 1999. godine na Trgu sv. Petra u Rimu. Obred proglašenja oca Pia blaženim predvodio je papa Ivan Pavao II., ali niti dva najveća trga u Rimu, Svetog Petra i Svetog Ivana Lateranskog, nisu mogli primiti sve hodočasnike koji su za tu prigodu došli u Rim. Isti je Papa 16. lipnja 2002. godine oca Pija proglasio svetim.

Sveti Padre Pio jedan je od najpopularnijih svetaca modernoga doba, veliki mistik i čudotvorac koji je snagom Kristovom mnogim ljudima vratio tjelesno, mentalno i duhovno zdravlje. Bezbroj ljudi vratilo se Isusu i Crkvi na njegov zagovor.

Devetnicu možete pronaći OVDJE

 

Devetnica svetom Mihaelu arkanđelu

Spomendan slavimo 29. rujna, a devetnica započinje 20. rujna.

Sveti arkanđeo Mihael jedan je od trojice arkanđela (uz Gabriela i Rafaela) koji se spominju u Svetom pismu i čiji spomendan Crkva slavi 29. rujna. Izmolite devetnicu svetom arkanđelu Mihaelu i pripremite se za blagdan svetih arkanđela.

Devetnicu svetom Mihaelu arkanđelu možete pronaći ovdje:  https://www.bitno.net/vjera/devetnice/devetnica-svetom-mihaelu-arkandelu/

 

Izvori: /hkm.hr/, /bitno.net/, /međugorje-info.com/, /međugorje-news.com/

/Misija FRAMOST/