U sklopu Dana ludbreške Svete nedjelje, jučer, 3. rujna, rijeka od više desetaka tisuća hodočasnika slila se u Ludberg na euharistijsko slavlje u Zavjetnoj kapeli Hrvatskog sabora u Prošteništu Predragocjene Krvi Kristove.

Ludbreg je najposjećenije hodočasničko mjesto na sjeveru Hrvatske. Svetište je to jedinstveno u Hrvatskoj i među rijetkima u svijetu priznato bulom (svečanim papirnim pismom), a Sabor je godine 1739. u njemu odlučio izgraditi zavjetnu kapelu. Gradnju kapele pokrenuo je tek godine 1940. zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, a kapelu je 1994. blagoslovio kardinal dr. Franjo Kuharić.

Za relikviju Krvi Kristove iz Ludbrega kažu da je najveće blago Hrvatskog naroda. Relikvija je nastala u Ludbregu davne 1411. godine. Svećenik je tada služeći svetu misu posumnjao u istinitost pretvorbe. U dijelu mise gdje se Sveta Hostija lomi na tri dijela, svećenik je opazio da se u kaležu nalazi prava krv. Prestrašen svećenik kalež je spremio i brzo završio misu. O događaju je progovorio tek na samrtnoj postelji.

Papa Julije II., čiji je pontifikat trajao od 1503.-1513. godine, dvaput je slao svoje legate u Ludbreg kako bi istražili događaj. Razgovarajući s ljudima koji su tvrdili da su njihove molitve uslišane, da su ozdravili, legati su odlučili prihvatiti izjave nekolicine. I sam papa Julije II. odlučio je vidjeti relikviju u kojoj je krv pohranjena pa je ona dopremljena u Rim. Istraga je bila duga i opsežna.

Papa Julije II. nije dočekao njezin završetak no dozvolio je javno štovanje relikvije. Njegov nasljednik papa Leon X. izdao je bulu u ožujku 1513. godine, nakon što ju je nosio u svečanoj procesiji Rimom, relikvija je zajedno s bulom vraćena u Ludbreg.

Od toga vremena vjernici hodočaste u Ludbreg, a svake godine prve rujanske nedjelje održava se euharistijsko slavlje u spomen na događaj koji je trajno zabilježen u Ludbregu.

MOLITVA PREDRAGOCJENOJ KRVI KRISTOVOJ 

O, Predragocjena Krvi Kristova, koja si potekla da cijelom čovječanstvu pokažeš svoje neizrecivo milosrđe! Evo nas smjerno pred oltarom tvojim prostrte. Izlij se na nas u svoj neizmjernoj snazi svoje ljubavi. Evo naše glave, naših ruku, naše volje, pameti, sjećanja, misli, želja i nagnuća, naših djela, naše vanjske i unutarnje osjećajnosti! Operi nas od sve kaljave stareži, izbriši naše grijehe i krivice, ozdravi što je bolesno, pridigni klonulo, obrati nas i preobrazi svojom otkupiteljskom snagom da bismo se sjedinili s tobom sada i u vječnosti.

O, neizmjerna Čistoćo, očisti nas, operi nas, nahrani nas, blagoslovi i spasi nas!

Amen.

 

Izvori: /01portal.hr/, /Stjepan Ivan Horvat/

/Misija FRAMOST/