Na današnji dan, 11. rujna 2001. godine, dogodio se veliki teroristički napad na New York i Washington, u kojem je život izgubilo 2.996 osoba. Dan je to koji je promijenio Ameriku a i svijet.

Napad na New York počeo je malo prije devet sati ujutro po lokalnom vremenu, kada je Boeing 767 American Airlinesa udario u sjeverni toranj Svjetskog trgovačkog centra (World Trade Center-WTC), između 94. i 98. kata. Potvrda da je SAD prvi put nakon Pearl Harbora 1941. doživio napad neprijatelja na svom teritoriju stigao je tri minute po udaru prvog aviona, kada je sljedeći zrakoplov, Boeing 767 United Airlinesa, uletio u južni toranj WTC-a.

Dok su sve oči bile usmjerene na New York i Manhattan, pola sata kasnije Boeing 757 American Airlinesa pao je na Pentagon, zgradu američkog Ministarstva obrane u Washingtonu, dok je u 10:03h srušen i četvrti avion u ruralnom dijelu općine Somerset u Pennsylvaniji 130 km istočno od Pittsburga, koji teroristi nisu uspjeli dovesti do namjeravane mete zahvaljujući intervenciji dvojice putnika.

Budući da nije bilo dojava o otetim avionima udar u Svjetske trgovačke centre zatekao je žrtve u obavljanju redovnih poslova, pa se svega 18 ljudi koji su se u tom trenutku našli unutar ”tornjeva blizanaca” uspjelo spasiti.

Napadi su nanijeli značajne ekonomske posljedice SAD-u a i svijetu. Newyorška burza nije bila otvorena 11. rujna i ostala je zatvorena do 17. rujna. Nakon napada, zračni prostor u SAD-u bio je zatvoren nekoliko dana, a nakon ponovnog otvaranja zračni je promet bio znatno smanjen.

Spašavanje i oporavak od napada trajali su mjesecima. Trebalo je nekoliko tjedana da bi se samo ugasili požari koji su još gorjeli u ruševinama, a sanacija je trajala sve do svibnja 2002. godine. Utemeljeni su mnogi fondovi u svrhu financijske pomoći obiteljima žrtava kao i preživjelima u napadu.

Izvještaj Povjerenstva 911 je pokazao da su napadači pretvorili otete zrakoplove u najveće samoubilačke bombe u povijesti te su izvršili najubitačnije napade ikad počinjene protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Za napad je optužena teroristička organizacija Al-Kaida i njen vođa Osama bin Laden, koji je, poslije desetogodišnjeg skrivanja, pogubljen u Pakistanu u dugo pripremanoj američkoj akciji.

U terorističkom napadu 11. rujna poginulo je 19 otmičara, a napad je bio direktan povod SAD-u da započne rat protiv terorizma invazijom na Afganistan, te neizravan povod i za napad na Irak.

U znak sjećanja na 2.996 osoba smrtno stradalih u ovom terorističkom napadu, svake se godine 11. rujna na mjestu porušenih ”tornjeva blizanaca” prema nebu usmjere snopovi svjetlosti.

Izvori: /net.hr/, /dnevno.hr/, / hr.wikipedia.org/

/Misija FRAMOST/