Svečanim Euharistijskom slavljem, koje će danas, 12. rujna 2023., u 11 sati u župnoj crkvi Imena Marijina u župi Svilaj pokraj Odžaka u Bosanskoj Posavini predvoditi nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, bit će obilježena 150. obljetnica ove župe Vrhbosanske nadbiskupije, proslavljena nebeska zaštitnica svilajske župne zajednica, a nadbiskup Vukšić će tijekom Svete mise posvetiti župnu crkvu.

Župnik u Svilaju fra Mladen Jozić, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, ne krije radost zbog obilježavanja ove obljetnice i dolaska pastira Crkve vrhbosanske u ovu župu i brojnih drugih gostiju te ističe da se cijela župna zajednica pripravlja za ovu veliku proslavu. Posebno je istaknuo trodnevnu duhovnu pripravu od subote 9. do ponedjeljka 11. rujna.

Župnik Jozić također je kazao da je tijekom blagoslova obitelji o Božiću na kraju 2022. godine blagoslovio 336 obitelji odnosno 652 župljana. Dodaje da je tom prigodom blagoslovio i dio od još 205 kuća u koje samo povremeno dolazi 1031 župljanin pa ih ukupno ima 1683. u ovoj župi koja se nalazi pokraj rijeke Save pokraj novog velikog graničnog prijelaza između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Nakon što su srpski oružnici u srpnju 1992. godine zauzeli župu Svilaj, koja je koncem 1991. godine brojala 3027 vjernika, i prognali sve župljane te uništili župnu crkvu, godine 1996. započinje polagana obnova župe i povratak dijela župljana koji, predvođeni župnikom fra Petrom Andrijanićem, započinju izgradnju nove župne crkve. Na inicijativu vrhbosanskog svećenika vlč. Ante Burića predratni i dugogodišnji poratni župnik u Svilaju fra Petar Andrijanić je na facebook stranici župe Svilaj između ostalog napisao:

Polovicom srpnja 1998. počeli su radovi na temeljima nove župne crkve u Svilaju, koji su dovršeni do patrona župe Imena Marijina, kada je temelje blagoslovio kardinal Vinko Puljić. Od 1998. do 2000. godine trajali su zidarski i drugi radovi do pokrivanja župne crkve i gradnje zvonika. Početkom srpnja 2000. godine podignuta su na zvonik i elektrificirana dva zvona (700 i 900 kg). Iste godine u korizmi liturgijski sastanci su nakon pet godina premješteni iz seoskog doma u tek pokrivenu crkvu bez vanjske stolarije. U travnju 2001. „Elektroaukistika“ iz Zagreba je ozvučila crkvu. Sredinom kolovoza 2009. postavljen je masivni kameni oltar, po nacrtu arhitekta Zlatka Ugljena, te urađen tabernakul i ambon. U kolovozu 2010. unesene su 24 klupe (kombinacija kamen i drvo), a u lipnju 2012. godine slikar Vlatko Blažanović je u prezbiteriju crkve izradio fresku Imena Marijina. Pri koncu 2012. godine stavljen je u župnoj crkvi strop (izolacija, ventilacija, vodootporni regips i sep fasada) s krečenjem cijele crkve. U bočnim lađama crkve postavljeno je 80 stolica s klecalima. U lipnju 2003. godine započeti su radovi na temeljima i podrumu nove župne kuće koji su završeni 20. srpnja iste godine.

Nastavak građevinskih radova započeo je neposredno pred samu zimu 2006. godine, a kuća je pokrivena neposredno pred Uskrs 2007. godine. 2012. godine stavljena je vanjska stolarija, uređen podrum, stavljen prozirni krov (leksan) između crkve i kuće, pokriven kvadrat i urađena kompletna struja na grubo.

Spomenuti podaci objavljeni su i u knjizi koju je 2018. godine izdao župni ured u Svilaju pod naslovom ”Juro Radman, simbol stradanja i ponosa”, a knjigu su uredili bosanski franjevci fra Mirko Filipović i fra Marijan Karaula.

U knjizi povjesničara Franje Marića, koju je izdala Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine 2011. godine u Sarajevu pod nazivom ”Stanje katoličkih župa na području Bosne i Hercegovine između 1991. i 2011. godine”, o župi Svilaj piše:

Župa Svilaj odvojena je 1870. od župe Potočani kao mjesna kapelanija i od tada vodi matice, a župom je proglašena 1872. godine. Novoosnovana župa nije imala crkve pa ju je nadomještala drvena kapelica sve do 1914. godine, kada je izgrađena crkva. Godine 1945. crkva je teško oštećena topovskim granatama, ali ipak su je uspjeli popraviti. U potresu 1964. godine koji je zadesio Posavinu, crkva je tako teško oštećena da se više nije mogla spasiti pa je 1965. izgrađena nova dimenzija 30 x 12 m. Crkva je imalo zvono teško 500 kg. U drugoj polovini osamdesetih godina crkva je obnovljena izvana i iznutra. Župna kuća izgrađena je 1875., a na njezinu mjestu podignuta je nova 1926. godine. Godine 1945. župna je kuća izgorjela pa je župnik sve do 1953. stanovao u privatnim kućama, dok nije podignut privremeni župni stan. Nova župna kuća izgrađena je 1962., a obnovljena je 1987. godine. Tijekom rata od 1991. do 1995. godine i srpske okupacije župnu crkvu i ostale hrvatske i katoličke crkvene objekte u župi srpski su ekstremisti razorili, a sve Hrvate katolike protjerali su u izgnanstvo. Poslije rata, od 1999. do 2001. godine podignuta je nova crkva i privremeni župni stan. Područna crkva sv. Ane, čija je gradnja započela u studenom 1984., a dovršena 1988., nalaze se u Vrbovcu. Na području župe nalazi se 3 groblja i to u Donjem Svilaju groblje s kapelicom sv. Jurja, u Gornjem Svilaju groblje s kapelicom sv. Marka i u Vrbovcu groblje s kapelicom.

O župi Svilaj može se više pročitati i na mrežnoj stranici Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Izvori: /radiomarija.ba/, /KTA/

/Misija FRAMOST/